"Veliki projekti mogu i bez kašnjenja" VIDEO

Beograd -- Kada se podvuče crta, u Srbiji je, u ovoj godini, u saobraćaj pušteno 130 kilometara auto-puteva na koridorima 10 i 11.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

U nedelju se otvara novo gradilište, a to otvara i niz novih pitanja: kako će se opštine i gradovi uključiti u ovaj projekat, koje greške u izgradnji puteva Srbija više ne sme da ponovi i kako smo se od penala i probijanja rokova zaštitili novim ugovorima.

Komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora potpisan je prošle nedelje, a radovi kreću 15. decembra. Opštine i gradovi trebalo bi da se uključe u ovaj projekat.

"Neće biti odlaganja, radovi zaista počinju u nedelju. Obavljene su sve pripremne radnje. Izdata je građevinska dozvola, završen deo eksproprijacije za gotovo 27 km auto-puta. Ne može mnogo toga važnog da se uradi bez potpune saradnje gradova i opština" , izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

"Deonica Surčin - Obrenovac je deonica koju je započela ova vlada, i nije bilo dana kašnjenja. Dakle, može da se uradi veliki projekat a da nema kašnjenja. Pouke smo izvukli iz koridora 10. Mislim da je iza nas priča u kojoj se neki koridor u Srbiji gradi po trideset ili četrdeset godina", dodala je ministarka.

Ministarka je govorila i o analizi grešaka koje su se ranije događale, kao i o tome šta je Vlada učinila kako ne bismo plaćali penale, što je do sada bio slučaj.

"Analiza još uvek nije još uvek urađena, prikupljaju se podaci. U budžetu za 2020. će deo novca služiti za nezavisne institucije koje će se time baviti", kaže ministarka saobraćaja.

"U svim ugovorima postoji zaštita i za Vladu RS i za Koridore Srbije. Do sada smo plaćali penale jer smo imali ugovore koji su označavali samo naše obaveze, ali ne i obaveze drugih", rekla je Mihajlovićeva, navodeći primer ugovora za Moravski koridor koij ima oko 400 strana, u kom su detaljno razrađene sve pojedinosti kako bi se Republika Srbija zaštitila.

Više u video-prilogu:

strana 1 od 181 idi na stranu