Bjelić: Brojni sporni navodi u otvorenom pismu CarGo

Predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije SATUS Aleksandar Bjelić izjavio je da se pismo predsednika udruženja CarGo temelji na brojnim spornim navodima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

17:31

Bjelić: Brojni sporni navodi u otvorenom pismu CarGo
Foto: Epa, Sascha Steinbach

Odgovor Aleksandra Bjelića prenosimo u celosti:

"Kompletno otvoreno pismo predsednika Udruženja CarGo, g-dina Aleksandra Vučića:"CarGo odgovor na protest taksista", temelji se na brojnim spornim navodima autora, ali ćemo se u cilju izbegavanja preopširnosti, osvrnuti samo na, po nama,najvažnije:

1. Navod: "beg taksista od tehnološke stvarnosti"

Komentar: taksi prevoznici u Beogradu, ali i širom Srbije, sa retkim izuzetcima, primenjuju najsavremenija tehnološka rešenja: zahtev za vozilom možete ispostaviti putem aplikacije za mobilne telefone ili telefonskim pozivom, vožnju možete platiti gotovinom ili platnom karticom, a komunikacija taksi vozila i dispečerskog centra vrši se putem aplikacije instalirane na tablet uređaju. Pri tome se konstantno radi na novim tehnološkim pomacima. Prema tome priča o našoj navodnoj zaostalosti apsolutno je bez osnova.

2. Navod: "Predstavnici taksi kartela pozvali na smrtnu kaznu za CarGo"

Komentar: g-dine Vučiću, vi samo iznosite ovu, nimalo bezazlenu optužbu, prepričavajući i citirajući je i "duboko" je elaborišući bez iznošenja bilo kakvih činjenica, ko je to učinio, gde, kada, kako itd. Srećom u pomoć nam stiže g-din Vuk Guberinić, direktor CarGo technologies, koji na TV ekranima, sa istom strašću kao i vi g-dine Vučiću, teret ovog bolesnog poziva stavlja na teret celog taksi servisa Beograda, pokazujući papir sa detaljima. Po onome što se na njemu vidi sporni tekst je objavljen na Facebook strani Udruženja Sitab. Znači, ono što je navodno neko napisao, na fb strani udruženja, gde komentar može da napiše bilo ko, vi g-dine Vučiću i g-din Guberinić tendenciozno generalizujete i proglašavate stavom svih taksi prevoznika Beograda ili možda čak i cele Srbije.

3. Navod: "Taksiste ne interesuju građani, već isključivo oprost poreskog duga"

Komentar: težnja da se građani obmanu ukazivanjem na navodnu okolnost o postojanju nekog prikrivenog cilja protesta, a da je onaj deklarisani samo kulisa, smešan je. Taksi delatnost, nasuprot vašoj, ničim utemeljenoj, tvrdnji, teži da se trajno oslobodi hipoteke poreskog dužnika. Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju u članu 87g u stavu 3 i 4 i članu 87d stav 1 kažu sledeće: "Privredno društvo ili preduzetnik ne ispunjava uslov poslovnog ugleda ako ima neizmirene poreske obaveze po osnovu registrovane delatnosti. Dugovanja koja se redovno izmiruju po osnovu reprograma duga ne smatraju se neizmirenim obavezama. Opštinska odn. gradska uprava, odn. uprava nadležna za poslove saobraćaja, najmanje jednom u tri godine, vrši proveru ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza". Taksi prevoznici redovno izmiruju svoje poreske obaveze, neki samo redovne, oni drugi i redovne i rate duga, a oni treći su predmet aktivnosti lokalnih samouprava i Poreske uprave. Prema tome vaš "očigledan" razlog zbog koga se protestuje ne postoji.

4. Navod: "Da iskoristim čuveni citat - svaka država ima svoju mafiju, samo u Srbiji taksi mafija ima svoju državu".

Komentar: G-dine Vučiću, ovde ste, poželeli da date dodatnu težinu uvredljivom stavu, stavljajući ga u usta nekom navodno čuvenom autoru. Ko je on, ako nije tajna, g-dine Vučiću? Ili da pogađamo: Kant, Hegel, Niče, Dostojevski, Anštajn, ... ili ste to vi g-dine Vučiću. I ako ovako nastavite sigurno ćete postati čuveni, samo se plašimo da vam to neće biti na ponos.

5. Navod: "Činjenica je da je za vas dodatno opredeljeno čak 90 miliona evra subvencija ... Činjenica mora da bude i istraga Tužilaštva, koje će ispitati ko je dodelio ogromnu pomoć i oprostio dugove, ali i šta je dobio zauzvrat."

Komentar: Konačno nešto lepo. 90 miliona evra subvencija? Iskreno bi vam bili zahvalni kada bi i javnost i nas uputili na akt kojim su nam opredeljena ta sredstva, kako bi potvrdili tačnost onoga što iznosite, a i kako bi mi, kojima je to potpuno nepoznato, mogli što pre da apliciramo za njih. Oprost dugova - neistina. Tako nešto ne samo da je netačno, već i kada bi teorijski postojala mogućnost za njim, ne bi bilo prihvaćeno od većine unutar same delatnosti. Još jednom g-dine Vučiću, taksi prevoznici ili plaćaju obaveze prema državi kao redovne platiše ili plaćaju redovne obaveze i rate duga, ako su dužnici ili snose ili će snositi zakonske konsekvence ukoliko su dužnici, a zbog svog neodgovornog odnosa prema državi.

6. Navod: "I povrh svega - nadali smo se da nećete pozivati na ubistva. Isto tako se i nadamo da znate šta radite, da razumete šta znači vaš poziv na smrtnu kaznu. Ako se bilo kom članu CarGo nešto desi, građani i nadležni će znati ko je kriv."

Komentar: Ubistva ste već pominjali na početku vašeg pisma, pa smo ih već prokomentarisali u tačci 2. Međutim sada ih, na njegovom kraju, opet pominjete. Šta je razlog? Ili, kao neko ko je nevičan pisanju, imate problem sa struktuiranjem teksta ili ste želeli da ponavljanjem, do krajnjih granica, izrabite ovaj "argument". Dakle sa fb strane jedne marginalne taksi grupacije, koja ni ne učestvuje u protestima, a čija je posećenost takva da broj sviđanja na njoj retko prelazi deset, preuzimate stav nekog problematičnog pojedinca i onda ga proglašavate stavom cele taksi delatnosti i to stavljate u funkciju stuba vašeg otvorenog pisma. A šta reći za poslednju rečenicu ovog navoda: patetično nametanje sebe kao žrtve korišćenjem hipotetičke ružne i besmislene teze.

7. Navod: "Svesni smo potrebe stalnog podizanja nivoa kvaliteta naše usluge."

Komentar: I konačno vas možemo u nečemu podržati. Podizanje kavliteta usluge i mi vidimo kao poslovni imperativ. Ali da bi vaše angažovanje na tom polju imalo smisla neophodno je da se uskladite s Zakonom, jer smo mi na ulici upravo zbog vašeg nezakonitog rada.

Vaše otvoreno pismo ne možemo drugačije sagledati nego kao najobičniju propagandu i pokušaj manipulacije javnošću, potpunim ignorisanjem istine i činjenica na koje se deklarativno pozivate. Zbog svega netačnog i uvredljivog iznetog na naš račun u vašem otvorenom pismu zatražićemo stav suda.

U ime svih organizatora i učesnika aktuelnih protesta taksi prevoznika u Beogradu, predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije SATUS, Aleksandar Bjelić"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: