Svetska banka daje Srbiji 40 miliona $ za smanjenje gužvi na graničnim prelazima

Ministarstvo saobraćaja će uz završetak započetih i izgradnju novih autoputeva nastaviti da radi i na smanjivanju gužvi na granicama.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2019.

13:35

Svetska banka daje Srbiji 40 miliona $ za smanjenje gužvi na graničnim prelazima
Foto: Depositphotos, ministr, 1067448

Ovo je izjavila ministarka Zorana Mihajlović, da je smanjenje gužve jedan od prioriteta koji će se realizovati kroz zajednički projekat sa Svetskom bankom, koja je za tu namenu odborila 40 miliona dolara.

"Svetska banka odobrila je Srbiji 40 miliona dolara u okviru projekta 'Trade and Transport Facilitation', koji upravo ima za cilj da smanjimo vreme zadržavanja na graničnim prelazima. U pitanju je regionalni projekat u koji su, pored Srbije, uključene Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države iznosi 90 miliona dolara", kaže Mihajlović.

Zajam ugovoren ove godine ratifikovan je u Narodnoj skupštini krajem maja, saopštilo je ministarstvo.

Korisnici sredstava su Uprava carina, Infrastruktura železnice Srbije, JP Putevi Srbije i Koridori Srbije, a planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini 2019. godine.

"Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara autoputeva, a u tom periodu broj vozila na našim autoputevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018. Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju".

Mihajlović dodaje da za razliku od prošlosti, infrastruktura više nije glavni problem za brže kretanje ljudi i robe u regionu, već to postaju granične procedure i dugo zadržavanje prilikom prelaska izmedju država, Projekat sa Svetskom bankom obuhvata više komponenti, izmedju ostalog, olakšavanje prekograničnog saobraćaja, razvoj inteligentnih transportnih sistema na Koridoru 10, kao i unapredjenje putno-pružnih prelaza na železničkoj infrastrukturi.

Jedinica za sprovodjenje projekta biće pri Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer će u tom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: