"Investitori dolaze tamo gde je razvijena infrastruktura"

Između pet i deset milijardi evra - toliko bi trebalo da bude vredan novi investicioni ciklus u zemlji, čije je pokretanje predsednik Srbije najavio.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO: Depositphotos, diyan_nenov
FOTO: Depositphotos, diyan_nenov

Trebalo bi da bude završen za četiri ili pet godina, a bazirao bi se na kapitalnim infrastrukturnim projektima.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da tamo gde je razvijena infrastruktura, da tamo dolaze i investitori.

Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je Srbija u proteklih deset godina morala prvo da dođe do stabilne ekonomske situacije u kojoj ima sredstva, da bi sa partnerima iz EU mogli da se rade veliki infrastrukturni projekti.

"Borili smo se sa drugim izazovima ranije - kako da smanjimo javni dug, kako da smanjimo broj nezaposlenih. To su stvari koje ste prvo morali da rešite da bi se stvorili uslovi da imate novac, kao što ga sada ima u budžetu, da možete da izdvajate za velike investicione projekte", naveo je Čadež.

Čadež je istakao da se, kada su poplave u pitanju, pokazuje koliko decenija unazad je Srbiji falilo takvo veće investiciono ulaganje u infrastrukturu.

"To nisu samo auto-putevi, nije samo strujna mreža. To je i kanalizacija, kolektori i prečistači za vodu. To je čitav niz koji omogućava da normalno možete da funkcionišete. Tamo gde je infrastruktura razvijena, tamo su fabrike i došle. Osamdeset posto od 200 fabrika koje su otvorene u protekle dve godine u Srbiji je uz glavne koridore, sa razvijenom mrežom lokalnih puteva, digitalnim mrežama, uz sve ono što je potrebno investitoru", istakao je čadež.

strana 1 od 201 idi na stranu