Analiza: Evo koji su poslovi najtraženiji u Srbiji FOTO

U Srbiji je tokom 2018. objavljeno 42.059 oglasa za posao, za 35 posto više nego godinu dana ranije, a na koje je konkurisalo 213.221 kandidata.

Srbija

Izvor: B92, Infostud

Sreda, 16.01.2019.

10:55

Analiza: Evo koji su poslovi najtraženiji u Srbiji FOTO
(Foto: Thinkstock)

Najveći broj oglasa je raspisan u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo i eletrotehnika, administracija i transport, pokazala je analiza tržišta sajta poslovi.infostud.com.

Kao i prethodnih godina, u 2018. su se najviše tražili prodavci, komercijaliste, vozači, magacioneri, operateri u korisničkoj podršci i administrativni radnici. Analiza tržišta rada za prethodnu godinu pokazala je da je najveći broj oglasa raspisan u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo i eletrotehnika, administracija i transport. Kao i prethodnih godina i u 2018. godini najviše su se tražili prodavci, komercijaliste, vozači, magacioneri, operateri u korisničkoj podršci i administrativni radnici. Što se tiče IT pozicija, najtraženiji su bili Java Developer, JavaScript Developer, .NET Developer i C#/C++ Developer.

Primetno je da je broj oglasa za posao u porastu za 35% spram 2017. ali samim tim prosečni broj konkurisanja je u padu, i spam 2017. kada je on iznosio 74, u 2018. prosečni broj konkurisanja po oglasu je iznosio 59.

Poslodavci su i tokom 2018. u gotovo 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Skoro 30% kandidata ima 10 i više godina radnog iskustva, dok svaki peti kandidat ima od 1 do 3 godine. Najmanji broj kandidata čine oni sa do godinu dana radnog iskustva i onih koji iskustvo uopšte nemaju sa po 7%.

Na skoro 7% objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je i preko 10.000 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemački i mađarski.
Infostud
Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, C#/C++ Developer,.NET Developer, Embedded Software Developer, i JavaScript Developer. Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 60%), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20%).

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: frizeri, kuvari, mesari, magacioneri i vozači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: