"Mnoge nemačke kompanije bi da se sele u Srbiju"

Beograd -- Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap kaže da je veliki broj nemačkih firmi zainteresovan za izmeštanje proizvodnje na Zapadni Balkan i Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

One su takođe zainteresovane i za saradnju sa srpskim preduzećima koja bi bila njihovi dobavljači.

U izjavi za Tanjug pred današnju posetu Beogradu privredne delegacije koju predvodi premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtenberg Vinfrid Krečman, a u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore, Knap je ukazao da je komora organizovala i niz B2B (biznis ka biznisu) razgovora.

"Premijer Baden-Virtenberga dovodi sa sobom predstavnike 10 nemačkih preduzeća iz oblasti obrade metala, auto-industrije, drvne industrije koja su zainteresovana da stupe u saradnju sa sprskim preduzećima. Nemačko-srpska privredna komora je u okviru ove posete organizovala i brojne B2B (biznis ka biznisu) razgovore."

“Mi organizujemo i 'Dane nabavke' - odnosno spajanje partnera, gde dolaze predstavnici nemačkih firmi koji ovde traže svoje dobavljače", napomenuo je Knap.

Važno je da, kako je istakao, preduzeća koja u ponedeljak budu došla iz Baden Vitenberga ostanu u Srbiji i da ovde investiraju i podignu svoju proizvodnju.

Prema rečima Knapa, Baden Vitenberg spada u privredno najjače nemačke savezne pokrajine pored Bavarske i Esena.

U samoj pokrajini živi oko 40.000 Srba koji, kako je naveo, predstavljaju vrlo značajan most između te pokrajine i Srbije.

Baden-Virtenberg odlukuje to što skoro u svakom selu ima jedno srednje preduzeće sprecijalizovano u svojoj braniši i vodeće je na svetskom tržištu, naglasio je predsednik nemačko-srpske privredne komore.

"Ako tako neko preduzeće pokaže interesovanje ili razmišlja da investira u Srbiju da svoju proizvodnju izmesti u nju, onda je to interesantno za Srbiju i njenu privredu", zaključio je Knap.

Vesti

strana 1 od 259 idi na stranu