"Grešku smo napravili davno - nećemo hidrocentrale"

Pirot -- Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je u Pirotu da je protiv izgradnje mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Greška je napravljena jako davno, onda kada je dozvoljeno da se u zaštićenim područjima grade mini-hidrocentrale. Ne postoji mini-hidrocentrala koja ne narušava životnu sredinu. To je stav Ministarstva i moj lični stav i to će tako biti", rekao je Trivan u javnoj raspravi o nacrtu Zakona o klimatskim promenama.

Trivan je rekao da "moramo da se bavimo suštinom: Da li nešto hoćemo da narušimo ili ne" .

"Lokalna samouprava će biti između interesa onih koji to hoće da grade, civilnog sektora i ministarstva. Imate nesaglasje između lokalnog prostornog plana i plana na nivou Republike. Time ćemo se pozabaviti i dovesti u red", izjavio je on.

Trivan je ocenio da je budući zakon o klimatskim promenama jedan od najvažnijih koje će Vlada predložiti Skupštini jer život u Srbiji zavisi od primene tog zakona.

"Želimo da čujemo šta kaže lokalna samouprava, privreda, civilno društvo, predstavnici medija", rekao je Trivan i dodao da je "Pirot važan centar u Srbiji i važno prirodno dobro se nalazi na njegovoj teritoriji".

Gradonačelnik Vladan Vasić je kazao da se u Prostornom planu za Staru planinu pominje izgradnja mini-hidrocentrala, a da od mišljenja nadležnih zavisi i da li će biti izgrađene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 259 idi na stranu