Ako šaljete kola za Bar, moraćete na Topčider

Beograd će za pola godine dobiti još jednu železničku stanicu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

18:57

Ako šaljete kola za Bar, moraćete na Topčider
(Foto: Thinkstock)

Iako je bilo očekivano da će se puštanjem u rad "Prokopa" rešiti i kompletan železnički saobraćaj u prestonici, ispostavilo se da kroz ovu stanicu neće prolaziti auto-vozovi.

Zvuči neshvatljivo, ali iz Železnice objašnjavaju da tako nešto nikada nije ni bilo predviđeno. Kako stvari stoje, ako koristite usluge autovoza moraćete na Točider.

Od prvog jula, umesto sa Glavne železničke stanice u Beogradu, putnici koji idu za Bar na voz će se ukrcavati u Topčideru. Preduzeće "Srbija voz" ovih dana je angažovalo radnike koji "šminkaju" i uređuju stanicu, koja nije u funkciji već decenijama. Kako saznajemo to će biti prinudno rešenje.

Renoviranje privremene stanice Topčider, koju je nekada koristila kraljevska porodica koštaće 4 miliona dinara. U dva stanična objekta biće uređeni čekaonica, blagajna, toalet za putnike i prostorije za radnike.

Zašto, kada su sve nade bile uprte u "Prokop"?

"Nijednim planskim dokumentom, u pretodnom periodu nije bilo predviđeno da auto vozovi saobraćaju iz železničke stanice Beograd centar u Prokopu. Beograd centar u Prokopu nije funcionalno opredeljen niti planiran za saobraćaj autovozova“, kaže Nenad Stanisavljević, iz preduzeća Infrastruktura železnica Srbije.

.Za takav vid transporta planirana lokacija je Zemun. Početak izgradnje Tehničko-putničke stanice Zemun počeće tek krajem ove godine. Završetak radova očekuje se za dve godine.

„Utovar, odnosno istovar praćenih automobila vršiće se u Zemunu. S obzirom na trenutnu situaciju i raspoloživost infrastrukturnih kapaciteta, stručne službe Srbija Voza odlučile su da je, do završetka radova, stanica Topčider tranutno najbolje rešenje za utovar i istovar praćenih automobila“.

Jedini takav voz saobraća na liniji Beograd - Bar. Ali Topčider, kao i Prokop nosi sa sobom još jedan problem. Broj linija gradskog prevoza. Zbog čega je preduzeće Srbija voz poslalo zahtev gradu za uvođenje novih linija u tom delu Beograda. Jedno je za sada sigurno. Od 1. jula, kompletan međunarodni železnički saobraćaj, osim linija koje prevoze automobile preseliće se na "Prokop".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: