Stranci hoće u našu namensku, menjamo Zakon

Sve fabrike namenske industrije danas posluju pozitivno, izmiruju redovno obaveze prema državi, izjavio je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Kako je rekao, novi Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme omogućiće stranom kapitalu da uđe u našu namensku industriju

"Naravno, gledaćemo to da zaštitimo, oni neće moći da budu većinski vlasnici, moći će da budu vlasnici do 49 odsto, a dosta stranih investitora već žele pregovore sa nama i postoji interesovanje i kompanija iz Kine, SAD, Italije, i drugih zemalja, da dođu u Srbiju i otvorimo i zajedničke kompanije i da uđu u vlasničku strukturu nekih kompanija namenske", rekao je Đorđević na konferenciji za novinare.

Navodeći da je na Savetu za ekonomski razvoj Srbije zaključeno da je jedan od bitnih segmenata za razvoj ekonomije u Srbiji razvoj namenske industrije, Đorđević je istakao da u narednom periodu očekuje povećanje zaposlenosti u namenskoj industriji, odnosno 804 nova radna mesta u 2017.

"2016. smo završili sa 483 miliona dolara izvoza, primera radi 2012. izvoz je bio 153 miliona. Izvoz raste iz godine u godinu i nadamo se da će 2017. po realnim okvirima biti oko 510 miliona dolara, a očekujemo da, ako ostvarimo sva ulaganja koja želimo, on bude i 20 odsto veći", rekao je ministar odbrane.

strana 1 od 278 idi na stranu