Rušenje Cvetnog trga srušilo i zarade

Beograd -- Kompletna obnova Cvetnog trga poremetila ugostitelje i prodavce suvenira. Radovi na ovom kultnom mestu trebalo bi da traju do prve nedelje oktobra.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Na mestu tik uz hrast od 200 leta, na Cvetnom trgu otvorena je samoposluga, pod istoimenim nazivom, 1958. godine, prva na Balkanu. U pomenutoj radnji, mušterije su prvi put mogle same da se usluže, a po čaršiji su kolale priče da u nju dolaze da pazare diplomate i ljudi iz susednih zemalja. Na istom mestu u Kralja Milana, smenjivali su se godinama uglavnom trgovinski objekti.

Red mira, red rušenja, tako je juče tekla rekonstrukcija Cvetnog trga, jednog od najlepših mesta u Beogradu.

Radnici "Zelenila", koji su "načeli" ovo kultno mesto zbog rekonstrukcije, rušili su dve cvećare. Na drugom kraju, prodavci na ulici i kafići sa baštama u Njegoševoj ulici tiho su patili zbog manjka mušterija, pišu Večernje novosti.

Ekipa "Zelenila" skidala je metalnu konstrukciju spojenih cvećara.

"Srušen je i javni toalet. Ono što može da se iskoristi od materijala se čuva. Na kraju sledi ozelenjavanje", napominje Gordana Miljojković iz "Zelenila".

Po izlasku iz kruga gradilišta na Njegoševu, nailazimo na ulične prodavce nakita.

"Opala je prodaja otkako su počeli radovi. Bašte su ranije bile pune u ovo vreme, a i mi smo imali mnogo više mušterija", kaže prodavac srebra i bižuterije, koji već 18 godina ne menja radno mesto.

U nekoliko kafića, delimično natkrivene bašte s proređenim gostima iznad kojih se pružaju raskošne grane lipa.

"Kad počne da bruji i zuji ne bude baš prijatno. Imamo manje mušterija, ali šta da se radi", objašnjava Kristina Tomašević, konobarica iz jednog od lokala.

Prema projektu, deo između saobraćajnice ka Slaviji i Njegoševe izravnaće se, a na njihovom uglu postaviće se skulptura Borislava Pekića. Središnji deo biće opremljen sa četiri staklene kućice za cveće između kojih će se prostirati stepeništa predviđena za sedenje. Od supermarketa pružaće se nadstrešnica sa stubovima, preko zaštićenog hrasta, ka unutrašnjosti trga, a na uglu će se podići i česma.

Rekonstrukcija koja je počela 24. jula, trajaće do prve nedelje oktobra. Do tada red mira, red rušenja...

strana 1 od 298 idi na stranu