"EBRD da otpiše dug za Kolubaru"

Beograd -- Nevladina organizacija Centar za ekologiju i održivi razvoj pozvala je EBRD da otpiše dug EPS-u u delu koje je to preduzeće uložilo u mehanizaciju RB "Kolubara"

Izvor: Beta
Podeli

Inicijativi se pridružila i NVO Srpski centar za ekologiju SRCE.

Kako se navodi, ukoliko je to zbog politike ili političkog stave EBRD nemoguće da ta sredstva bi mogla da se preusmere u stvaranje fonda za raseljavanje naselja u okolini celokupnog basena "Kolubara".

Raseljavanje bi obuhvatilo Vreoce, Junkovac, Baroševac, Zeoku u zapadnom regionu te Radljevo, Kalenić i ostala sela u Kolubarskom regionu koja će zbog novo nastale situacije morati da budu raseljena.

Prema Cekoru, takav otpis duga bi trebao da bude propraćen revizijom predloga strategije energetike Srbije, koji je koliko je poznato masivno oslonjen na razvoju lignitskih polja u Kolubarskom basenu.

Kopovi RB "Kolubara" na kojima se proizvodi dve trećine uglja u tom basenu su potpuno poplavljeni uključuhući i mehanizaciju, odnosno bagere za površinsko otkopavanje uglja.

EPS je od EBRD dobio kredit od 80 miliona evra za modernizaciju mehanizacije u RB "Kolubara".

"Prema svom završnom izveštaju EBRD je prošlu godinu zatvorila sa rekordnim profitom većim od 800 miliona evra. EBRD je u proteklim godinama otpisao oko 50 miliona evra duga firmama po raznim osnovima. Mišljenja smo da EBRD treba da ozbiljno razmotri mogućnost oprosta duga Srbiji za mehanizaciju potopljenu u kopu Tamnava Zapad. Pravi je trenutak da EBRD pokaže da nije samo profitabilna banka, već što joj i ime kaže - banka za obnovu i razvoj", navodi se u saopštenju.

Vesti

strana 1 od 417 idi na stranu