Kad zasija Mercedesova zvezda...

Stručnjaci Mercedesa kažu da je autobus koji će proizvoditi zajedno sa Ikarbusom, po kvalitetu i izradi, zaslužio da nosi "srebrnu zvezdu".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

10:15

Default images

Treća faza izrade prototipa gradskog autobusa, koji Ikarbus pravi zajedno sa Mercedesom, privodi se kraju. Stručnjaci Mercedesa kažu da je proizvod po kvalitetu i izradi zaslužio da nosi "srebrnu zvezdu", tako da će i ovo biti izvozni adut naše fabrike.

Naši stručnjaci iz Ikarbusa su za samo tri meseca uspeli da konstruišu i naprave ovaj autobus, prenosi RTS.

Mercedesovi stručnjaci su dva dana kontrolisali zavarivanje, antikorozivnu zaštitu i proveravali sve sklopove. Na kraju su dali zeleno svetlo da se ovaj autobus može prodavati pod Mercedesovim znakom. Imaće vrhunski dizajn koji će prvi put na našim prostorima biti propraćen vrhunskim kvalitetom materijala.

Tehnički direktor Ikarbusa Petar Baltić napominje da je ta kompanija poslednjih nekoliko godina dosta uložila u projektovanje autobusa.

"Naime, koristi se programski paket "Katija" tako da se dizajn autobusa radi direktno. Šalje se sa "Katije" na CMC mašine, gde se pravi model u drvetu. Nakon toga se taj model šalje domaćim proizvođačima plastike, tako da se kvalitet i preciznost plastičnih delova dovodi gotovo na savršen nivo", objašnjava Baltić.

Mercedes će sa Ikarbusom potpisati ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Ugovor grantuje da će "Mercedes" isporučivati šasije fabrici u Zemunu koja će praviti nadgradnje u saradnji sa domaćim dobavljačima.

Posle prodaje gotovog autobusa, dobit će se deliti na osnovu uloženog rada i kapitala.

Mercedes će pomoći "Ikrabusu" da ove autobuse plasira van granica, ali najbolju prodaju očekuju na domaćem tržištu.

Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić napominje da je kapacitet fabrike 200 vozila godišnje.

„Ove godine mogli bismo da proizvedemo 100 ovakvih autobusa koji su neophodni našem gradskom saobraćaju kako bi zanovio naš vozni park. Do sada smo prošli tri kontrole autobusa od strane "Mercedesa" i, kako sada stvari stoje, ovaj gotov autobus biće izložen na sajmu komercijalnih vozila u Beogradu krajem marta", kaže Vićentić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: