Al Abar: Gradimo grad budućnosti

"Beograd na vodi" je neverovatna prilika za sve nas, kaže Muhamed al Abar i najavljuje da će u prestonici Srbije izgraditi moderan grad za budućnost.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 18.01.2014.

16:23

Default images

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed al Abar predstavio je projekat "Beograd na vodi", a prezentaciji je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Investitor iz Emirata procenjuje da bi projekat "Beograd na vodi" mogao da košta između 2,5 i 2,8 milijardi evra.

Muhame al Abar poručje da je za njegovu kompaniju "Eagle hills" ovaj projekat bez sumnje jedan od najvažnijih.

"Veličina i značaj su takođe bitni. Mi dolazimo u interesantno vreme u životu i budućnosti zemlje. Zaista je neverovatna veličina prostora na kom možemo da napravimo grad koji će odisati modernim izgledom, imati unapređene usluge, gde će biti korišćene najmodernije tehnologije, dizajn, konstrukcije, ali istovremeno da omogući stil života kako bi on trebalo da izgleda za ljude u budućnosti. Podrška koju dobijamo iz Vlade, na lokalu, je neverovatna i mislim da je ovo neverovatna prilika za sve nas", ocenio je Al Abar u izjavi novinarima.
Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali kaže da će, ukoliko se sve pripreme obave na vreme, realizacija projekta početi već krajem godine.

"Sa naše strane nas očekuje da u što kraćem roku osnujemo preduzeće 'Beograd na vodi', kako bi uneli ovu zemlju koja je predmet daljeg razvoja i da započnemo proces eksproprijacije zemljišta koje nije vlasništvo države Srbije, i da jednostavno upredo sa tim pripremimo planska dokumenta tako da prvu fazu razvoja ovog projekta možemo da počnemo već krajem godine", najavljuje on.

"Posebna pažnja danas je bila posvećena detaljima projekta, u smislu na koji način razviti ovih 80 hektara. Dakle koji bi bio prvi korak i koja bi bila prva faza i o tome će se diskutovati narednih nekoliko nedelja kako bi našli najbolji način da počnemo jedan ovako veliki projekat", objasnio je Mali.

Mali se zahvalio Al Abaru i njegovom timu koji će ostati u Beogradu još nekoliko dana kako bi sa arhitektama iz Srbije radili na daljim detaljima projekta.

On je istakao da je ovaj projekat izuzetno značajan, ne samo za Beograd nego za celu Srbiju.

"Ovaj projekat znači oporavak građevinske industrije. U ovom trenutku razmišljamo o 1,5 miliona kvadrata, što stambenog, što poslovnog prostora, dakle to je projekat koji može da pokrene građevinsku industriju, samim tim celu privredu Srbije", rekao je Mali.

Kako je naglasio, projekat mnogo znači i za samu promociju Beograda i Srbije.

"Možete da pretpostavite koliko znači jedan ovakav projekat za grad Beograd: u potpunosti menja perspektivu grada, ne samo iz ugla Srbije nego i celog regiona, postajemo apsolutni centar regiona i dodatno na to razvijamo privredu u pravcu da postajemo interesantniji za sve koji žele da investiraju u region. Mi postajemo srce celog regiona", poručio je Mali.

Biznis plan koji radimo sa Al Abarom je takav da ova investicija ima smisla i mi ćemo krenuti u tu investiciju vrlo brzo, naveo je on i dodao da je projekat i te kako isplativ i da ima smisla i u pogledu profitabilnosti, i za širi interes Srbije

"Mislim da su se stekli svi uslovi da se ovaj projekat i realizuje. S jedne strane imamo spremnost gradske i republičke vlade da podrže ovaj projekat, a s druge strane imamo osobu koja je takvih projekata uradila mnogo u životu, gospodina Al Abara", istakao je Mali

On je dodao da to daje sigurnost da će projekat biti uspešan.

"Projektom se bavimo dva meseca i vrlo brzo ćete videti dokle smo stigli i ako stvarno do kraja godine krenemo u izgradnju prve faze projekta, onda će i svim kritičarima biti jasnije da smo vrlo ozbiljni", zaključio je Mali.
(Foto: Vlada Republike Srbije)
Kako je ranije danas saopšteno, posle sastanka Muhameda al Abara i potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kompanija "Eagle hills" izgradiće u Beogradu centar svetske klase za Srbiju.

"Eagle hills" će se, kako je navedeno, fokusirati na izgradnju modernog gradskog centra sa objektima mešovite namene, uključujući stambene i komercijalne nekretnine, trgovačke centre, objekte maloprodaje, ugostiteljstva, obrazovanja i zdravstvene centre. Svi aspekti projekta će biti vođeni od strane kompanije "Eagle hills" i njenih lokalnih partnera.

Kako je saopšteno iz te komapnije, projekat će se graditi zahvaljujući jakim bilateralnim odnosima između UAE i Srbije, posebno nakon nedavne posete Beogradu princa prestolonaslednika, šeika Mohameda Bin Zajeda Al Nahjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

287 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: