Koliko dana ode na plaćanje poreza?

Beograd -- Prosečno preduzeće u Srbiji na šalter Poreske uprave mora da se javi čak 66 puta godišnje i na njemu provede ukupno 279 sati, što je skoro 35 radnih dana.

Izvor: Novosti
Podeli

Poreske procedure nam nisu jača strana.

Ministarstvo finansija i privrede obećava reformu. Cilj im je da u roku od tri godine zauzmemo makar 50. poziciju na ovoj listi.

Svetska banka, procenjujući rejting, u obzir, osim broja procedura i potrebnog vremena, uzima i prosečno poresko opterećenje zemlje. Firme u Srbiji na razne poreze daju oko 34 odsto svog profita.

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj objašnjavaju da je spora birokratija veći problem od poreskih stopa.

"Od 2006. godine do danas se skoro ništa od tih podataka za Srbiju nije menjalo", objašnjava Jelena Bojović, direktor programa za regulatornu reformu NALED-a.

Svetska banka nas u poslednjem izveštaju o uslovima poslovanja u ovom segmentu svrstava na čak 149. mesto u konkurenciji 185 zemalja sveta. Samo tokom poslednje godine rejting nam je pao za pet mesta.

Isti je broj plaćanja, isto vreme, a ukupno opterećenje je čak od 2009. manje za dva odsto. Rejting Srbije i dalje pada, jer drugi strašno napreduju. I definitivno je broj plaćanja najproblematičniji.

Sa 66 procedura mi smo među deset najgorih zemalja na svetu. Prosek je tridesetak. Moguće je za kratko vreme popraviti ovaj rezultat. Tačno postoje indikatori šta treba da menjamo.

Među državama nekadašnje Jugoslavije poreze je, makar po listi Svetske banke, najbolje uredila Makedonija. Zauzima 24. mesto. Ubedljivo prednjači po malom ukupnom opterećenju, jer ono odnosi 9,4 odsto profita.

Po broju procedura najbolji su Slovenci, svega 11, ali je zato ukupno poresko opterećenje 34,7 odsto profita. Iako Makedonci imaju više procedura, kod njih se troši najmanje vremena - 119 sati.

I dok preduzeća u Srbiji kukaju nad činjenicom da 279 sati godišnje troše na poreznike, može ih utešiti podatak da njihove kolege u Bosni i Hercegovini pred šalterima provedu čak 407 sati godišnje

strana 1 od 256 idi na stranu