Rusi nam predstavili nove Migove

Beograd -- Ruska kompanija za proizvodnju aviona MiG predstavila je delegaciji Vojske Srbije mogućnosti lovca Mig-29, u verzijama M i M2.

Izvor: Beta
Podeli

Ponuda je predstavljena potencijalnim kupcima novog vazduhoplova, objavila je kompanija.

U periodičnom izveštaju o aktivnostima MiG, navodi se da je posao obavljen u saradnji s ruskom državnom kompanijom za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Rosoboroneksport, a da je isti model predstavljen i u Egiptu i Hrvatskoj.

Kako agencija Beta saznaje u vrhu Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, prezentacija je obavljena u Rusiji.

Verzije M i M2 predstavljaju poslednju kariku u lancu razvoja lovca Mig-29, koji je počeo još 1977. godine kada je poleteo prototip tog aviona.

Po svojim borbenim mogućnostima, Mig-29 M i M2 (jednosed i dvosed) su zapravo izvozna, odnosno pojednostavljena verzija aviona Mig-35. Za razliku od svog "mlađeg brata", Mig-29 M i M2 imaju nešto slabiji radar i sistem za otkrivanje i nišanjenje ciljeva.

Vojska Srbije u svom sastavu već ima lovce Mig-29, ali se radi o prvoj generaciji tog aviona, odnosno verziji 9-12B, koja je znatno slabija po svojim karakteristikama u odnosu na verzije M i M2 i koja ima neuporedivo manje borbene mogućnosti zbog radara čije je domet između 35 i 60 kilometara.

Osnovne prednosti verzija M i M2 u odnosu na starije verzije lovca Mig-29 predstavlja novi radar Žuk-M, koji ima domet od 120 kilometara i koji može da prati deset a dejstvuje po četiri cilja u isto vreme.

Ruske vazduhoplovne snage ne planiraju da uvedu taj tip aviona u naoružanje, već će se verovatno odlučiti za Mig-35, dok će Mig-29 M i M2 biti namenjen izvozu.

Za sada je Sirija naručila 24 aviona tog tipa.

strana 1 od 276 idi na stranu