Aktuelno 10

08.05.2024.

13:20

Zahvaljujući Apple-u komuniciraćemo kao u Zvezdanim stazama?

Apple želi da smanji potrebu za slušalicama, pa testira mogućnost kreiranja svojevrsnog nosivog zvučnika.

Izvor: Index

Zahvaljujući Apple-u komuniciraćemo kao u Zvezdanim stazama?
Charles Edwards / Shutterstock.com

Podeli:

Apple je trenutno u fazi istraživanja, a ono što želi da kreira je nosivi zvučnik koji bi koristio usmerenu audio tehniku kako bi korisnik jasno čuo zvuk, ali ne i neko drugi. 

Apple je ovaj patent nazvao "nosivi uređaj s usmerenim zvukom", a podseća na bedževe iz Zvezdanih staza.

Prenosivi zvučnik koji obezbeđuje privatnost

Uređaj bi koristio usmerene zvučne talase kako bi samo korisnik čuo zvuk, što znači da bi uređaj trebalo da bude nosiv, a prema Apple-ovim ilustracijama, najverovatnije pričvršćen na odeću. Zvuk bi tako vazduhom i u zadatom smeru putovao do ušiju korisnika, a ne oko njih, pojašnjava Apple Insider.

Ali, način nošenja uređaja vidljiv je samo na ilustraciji, a ne i u opisu patenta, ističe Apple Insider. Apple trenutno istražuje kako "da natera" uređaj da zvuk prenosi samo do korisnika kojem će obezbediti privatnost i bez slušalica.

Apple želi da smanji potrebu za slušalicama jer mogu "da ometaju sposobnost korisnika da čuje okolne zvuke ili istovremeno komunicira s drugim osobama".

Apple dodaje i da uređaj može da uključuje mikrofon, veze s drugim uređajima za jednostavnost korišćenja ili senzore čija je namena praćenje svojstava nosioca u svrhu osiguravanja adekvatnog korisničkog iskustva.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: