Ishrana 2

08.05.2024.

8:25

Devet razloga zašto treba da jedete jagode: Snižavaju holesterol, čuvaju krvne sudove...

Osim što su ukusne, jagode nude i brojne zdravstvene prednosti. One sadrže brojne hranjive sastojke i antioksidanse.

Izvor: Klix.ba

Devet razloga zašto treba da jedete jagode: Snižavaju holesterol, čuvaju krvne sudove...
Shutterstock/Erika Anes

Podeli:

Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrijuma, 220 miligrama kalijuma, 19 miligrama magnezijuma i 85 miligrama vitamina C.

Osim toga, postoji čak devet razloga zašto trebali da ih konzumirate.

Jagode vam pomažu da ostanete vitki

Jagode su bogate dijetalnim vlaknima, a jedna porcija sadrži 11 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna igraju važnu ulogu u velikom broju funkcija, kao što su pražnjenja creva, snižavanje nivoa holesterola, kontrola šećera u krvi, održavanje zdravlja creva i postizanje zdrave težine.

Jagode su dobre u borbi protiv raka

Studija iz 2011. godine u Centru za rak na državnom univerzitetu Ohio otkrila je da dnevna konzumacija liofiliziranog praha jagoda pomaže u sprečavanju pogoršanja prekancerogenih izraslina. To je verovatno zbog velike količine antioksidansa u jagodama i neverojatne količine vitamina C.

Jagode smanjuju rizik od srčanog udara

Studija medicinskog fakulteta na Harvardu pokazala je da redovna konzumacija jagoda i borovnica uveliko smanjuje rizik od srčanog udara. Dugogodišnje istraživanje usredsredilo se na mlade žene i pratilo koliko često jedu određenu hranu.

Istraživači su otkrili da su ispitanici koji su jeli najviše jagoda i borovnica imali 34 posto manje šanse da će doživeti srčani udar od ispitanika koji su jeli najmanje.

Jagode povećavaju energiju

Jagode su odličan izvor jednostavnih ugljenih hidrata koji brzo mogu da se pretvore u energiju. Stoga su odličan izbor za poslepodnevni međuobrok ili obrok pre treninga. Visok udeo vlakana u voću pomaže vam da se osećate sitima, a da se ne osećate iscrpljeno, što je upravo ono što želite od međuobroka kada ste u pokretu.

Jagode jačaju vaš vid

Možda je najimpresivniji nutritivni aspekt jagoda njihov neverovatan sadržaj vitamina C, gde jedna porcija sadrži 144 posto potreba za dnevnim unosom. Vitamin C pomaže vašem vidu smanjenjem rizika od katarakte, podsticanjem zdravih očnih krvnih sudova i usporavanjem napredovanja makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Jagode održavaju zdrave krvne sudove

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Colorado otkrila je da dnevno uzimanje dodatka vitamina C može imati velike prednosti u prevenciji vaskularnih bolesti. Istraživači su pratili nivoe aktivnosti ET-1 kod gojaznih ispitanika.

ET-1 je protein koji sužava krvne žile, a odrasle osobe s prekomernom težinom imaju povećanu aktivnost ET-1. Zbog toga je verovatnije da će se njihove žile suziti i povećava rizik od bolesti.

Jagode pomažu kod oporavka tela

Vitamin C u jagodama važan je za rast i obnovu tkiva u celom telu. Prema Medicinskom centru Univerziteta Maryland, vitamin C pomaže u zaceljivanju rana i održavanju zdravih kostiju i zuba. Takođe, podržava proizvodnju kolagena, koji je potreban za stvaranje hrskavice, ligamenata, tetiva, krvnih sudova i kože.

Jagode snižavaju holesterol

Studija italijanskih i španskih univerziteta iz 2014. godine otkrila je da jagode deluju na snižavanje holesterola. Tim sudionika konzumirao je nešto više od pola kilograma jagoda svaki dan tokom mesec dana kako bi vidjeli kako to utiče na njihov holesterol. Do kraja mjeseca, nivo holesterola ispitanika značajno smanjen.

Jagode održavaju vaš mozak mladim

Studija iz 2012. u Brigham and Women's Hospital otkrila je da redovna konzumacija bobičastog voća može pomoći u borbi protiv mentalnog pada koji obično prati starost. Ova studija otkrila je da su ispitanici koji su redovno konzumirali bobičasto voće odgodili pad pamćenja u proseku za dve godine.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: