Ishrana 0

08.05.2024.

8:18

Maslinovo ulje pomaže u borbi protiv uporne bolesti

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima semenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

Izvor: Index.hr

Maslinovo ulje pomaže u borbi protiv uporne bolesti
Kitreel/Shutterstock

Podeli:

"Pojačana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovanih demencijom, bez obzira na ukupan kvalitet ishrane", zaključak je tima Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Harvard čije je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu American Medical Association (AMA).

Studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi

Učesnike su svake četiri godine pitali o količini unosa maslinovog ulja i uopšteno o njihovim prehrambenim navikama, dok se kod smrtnih slučajeva, gde je to bilo primenjivo, tražio uzrok smrti, uključujući i demenciju.

Utvrđeno je da su oni koji su vrlo retko ili nikad koristili maslinovo ulje bili skloniji razvoju stanja poput Alchajmerove bolesti. Naučnici su objavili da rezultati dugogodišnje studije navode na zaključak da "unos maslinovog ulja predstavlja moguću strategiju u smanjenju smrti od demencije".

Studija je pokazala da su osobe koje su konzumirale više od pola kašičice maslinovog ulja dnevno imale 28 posto manji rizik od smrti od demencije u poređenju s onima koji su ga retko konzumirali ili nikad. Nadalje, zamena samo jedne kašičice margarina ili majoneza s jednakom količinom maslinovog ulja dnevno pokazala je vezu s osam do 14 posto manjim rizikom od smrti od demencije.

Prirodnije ulje

S visokim udelom antioksidanata i neznatno prerađeno, maslinovo ulje je prirodnije od ostalog biljnog ulja i ulja semenki koja su zbog mešanja i načina prerade siromašnija nutrijentima i lišena ukusa.

Tim s Harvarda takođe navodi da nije otkrivena nikakva veza između biljnih ulja ili maslaca i ostalih mlečnih proizvoda s gubitkom kognitivnih sposobnosti.

Takođe ističu da redovni korisnici maslinovog ulja u manjoj meri razvijaju dijabetes od onih koji su skloniji konzumaciji biljnih ulja i ulja semenki te da je "moguće" da je kuvanje na maslinovom ulju "pokazatelj zdravije ishrane".

No, cene maslinovog ulja su poslednjih godina skočile u nebo te je ta vredna namirnica postala nedostupnija ljudima s nižim primanjima jer su od sredine 2021. suočeni s porastom cena hrane, goriva, grejanja i prevoza.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: