Region 9

08.05.2024.

15:03

Pronađen pacov u konzervi hrane; Povučen proizvod: Oglasila se inspekcija FOTO

Udruženje za zaštitu potrošača Hrvatske na Fejsbuk stranici Halo, inspektore objavila je fotografije konzervisanog pasulja Konzumove robne marke K Plus od 400 grama u kojem je kupac, kako tvrdi, pronašao polovinu pacova.

Izvor: Index

Pronađen pacov u konzervi hrane; Povučen proizvod: Oglasila se inspekcija FOTO
Shutterstock/JRP Studio

Podeli:

Nakon njihove objave, pišu na stranicama, reagovala je Sanitarna inspekcija, a oglasili su se iz korporativnih komunikacija Konzuma. Iz Konzuma su izrazili žaljenje i saopštili da su seriju proizvoda povukli iz prodaje, prenosi Indeks.

Radi se o konzervi smeđeg pasulja K plus Garden Good s rokom trajanja do 17.9.2026., proizvođača Fiamma Vesuviana iz Italije.

Konzum: Detaljno ćemo proveriti okolnosti

"Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nakon na primljene reklamacije kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, preduzeli smo sve potrebne radnje skladno internoj proceduri. 

Obavijestili smo proizvođača i zatražili izjavu. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje. Dodatno, sproveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum sproveo sve potrebne aktivnosti i provjere.

Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako učiniti sve što možemo kako bi detaljno proverili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju", saopštili su iz Konzuma.

Oglasila se i sanitarna inspekcija

Udruženju je izveštaj poslala i Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata Hrvatske. Nadzor su, kažu, obavili u sedištu trgovačkog društva. Poručuju da je trgovačko društvo odmah po primanju prijave pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o proizvodu. Zatražili su od proizvođača u Italiji da dostave izjavu pa su pokrenuli postupak povlačenja s hrvatskog tržišta.

"Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata je odmah po primanju Vaše reklamacije koja se odnosila na prijavu potrošača o kupljenoj konzervi smeđeg pasulja trgovačkog naziva 'K plus Garden Good' neto količine 400 g, LOT broja L M261, Najbolje upotrebiti do: 17.9.2026., proizvođača Fiamma Vesuviana, Italija, koju stavlja na tržište RH Konzum plus d.o.o., a za koju se navodi da su pronađeni delovi uginulog glodara, dana 07.05.2024. godine obavila je inspekcijski nadzor u sedištu predmetnog trgovačkog društva.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je predmetno trgovačko društvo odmah po primanju prijave potrošača pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o samom proizvodu odnosno prikupljanju podataka o LOT-u i roku trajanja, te su zatražili od proizvođača iz Italije da dostave izjavu vezanu za predmetnu prijavu. Po primanju tačnih podataka o LOT-u i roku trajanja sporne hrane dana 07.05.2024. godine isti je dobrovoljno pokrenuo postupak povlačenja navedenog lota s tržišta Republike Hrvatske.

S obzirom da je proizvođač predmetne hrane u Italiji, Državni inspektorat će u skladu s procedurama prijaviti i dostaviti informacije u EU RASFF sistem (Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta kako bi daljnje mere prema proizvođaču sprovelo nadležno telo za sigurnost hrane u Italiji", poručili su iz Državnog inspektorata. 

Ako ste kupili konzervu pasulja, možete ga vratiti u bilo koju Konzumovu prodavnicu i dobiti povrat novca čak i bez računa.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: