Aktuelno 7

08.05.2024.

15:57

"Prodala stan, ali nije stavila novac na račun, sad ne može da kupi drugi"

Kupovina stana od novca koji ste štedeli određeno vreme, može biti prepreka do vašeg novog doma, ukoliko nemate dokaz o poreklu te ušteđevine.

Izvor: Blic.rs

"Prodala stan, ali nije stavila novac na račun, sad ne može da kupi drugi"
Depositphotos/Patryk_Kosmider

Podeli:

Banke naime, proveravaju poreklo novca, a u jednom dokumentu, o proceni rizika od pranja novca, izrađenom 2018. godine, konstatovano je da je tržište nekretnina najizloženiji sektor, gde se nelegalno stečeni novac mahom ulaže u izgradnju stambeno-poslovnih objekata i kupovinu nekretnina. Zbog toga i ne čudi što pojedini nailaze na poteškoće kada treba da unovče svoju ušteđevinu.

To pokazuju dva primera koja se šire društvenim mrežama, a koje opisuju različita iskustva u vezi sa kupoprodajom nekretnine.

Jedna korisnica na društvenoj mreži Tviter, naime, napisala je: "Drugarica prodala stan za vreme korone i nije stavila pare u banku. Ode sad sa ugovorom da dokaže poreklo novca, banka neće da primi jer je prošlo više od 6 meseci. Drug povukao pare iz banke pre više godina, hteo sad da kupi stan, notar neće da overi ugovor".

Imajući u vidu namenu i visinu planirane transakcije kao što je kupovina nepokretnosti u iznosu od više stotina hiljada evra, banka takvu transakciju, najverovatnije će oceniti visokim nivoom rizika, i onda pristupa primeni unapred navedenih propisanih radnji i mera koje se odnose na pribavljanje i procenu verodostojnosti informacija o poreklu imovine koja jeste ili će biti predmet planirane transakcije.

Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma propisane su radnje i mere koje preduzimaju obveznici (u koje spadaju i banke) radi sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorizma. To podrazumeva, između ostalog, radnje i mere poznavanja i praćenja stranke, u koje spada i obaveza banke da pribavi i proceni verodostojnost informacija o poreklu imovine koja jeste ili će biti predmet poslovnog odnosa, odnosno transakcije, u skladu sa procenom rizika. Zakonom je takođe i bliže definisano da se radnje i mere poznavanja i praćenja stranke sprovode, između ostalog, prilikom uspostavljanja poslovnog odnosa sa strankom, kao i u toku trajanja poslovnog odnosa u učestalosti i intenzitetu u skladu sa procenjenim rizikom i promenjenim okolnostima u vezi sa strankom.

Saglasno navedenom zakonu kao i Odluci o smernicama za primenu odredaba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma za obveznike nad kojima Narodna banka Srbije vrši nadzor, banka je dužna da usvoji i primeni odgovarajuća unutrašnja akta kojima će radi efikasnog upravljanja rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma obuhvatiti radnje i mere poznavanja i praćenja stranke, kojim, pored ostalog, definiše postupak pribavljanja i procene verodostojnosti informacija o poreklu imovine koja jeste ili će biti predmet poslovnog odnosa, odnosno transakcije.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: