Svet 1

07.05.2024.

19:05

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"
Shutterstock/FreshStock

Podeli:

Predsednici Kine i Francuske, Si Đinping i Emanuel Makron, sastali su se u Parizu, a pomenuta saopštenja su objavljena nakon njihovog susreta, prenosi Rojters.

Akcije nekoliko francuskih proizvođača konjaka, kao što su "Remi Kontro" i "Perno Rikar", skočile su nakon što je predsednik Makron juče najavio da bi trgovinske tenzije između Pariza i Pekinga mogle da se ublaže.

Akcije kompanije "Remi Kontro" su danas u 11.00 časova porasle za 7,6 odsto, a deonice firme "Perno Rikar" za 2,7 odsto, prenosi CNBC.

Si Đinping je juče od Emanuela Makrona dobio na poklon flašu vrhunskog francuskog konjaka koja navodno vredi više od 3.000 evra, a francuski predsednik je tom prilikom izrazio nadu da će spor sa Pekingom oko izvoza konjaka u Kinu biti uskoro rešen.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: