BBC 4

08.05.2024.

10:50

Srbija i Kina: Si Đinping u Beogradu - "istorijska poseta", poručio Vučić

Dvodnevna zvanična poseta kineskog predsednika traje do subote popodne, a zatim odlazi u Budimpeštu.

Srbija i Kina: Si Đinping u Beogradu - "istorijska poseta", poručio Vučić
BBC

Podeli:

Predsednik Kine Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan svečano su dočekani ispred Palate Srbije, na crvenom tepihu i uz špalir gardista Vojske Srbije.

Zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i prvom damom Tamarom Vučić goste su dočekali i ministri Vlade Srbije i drugi zvaničnici.

Posle rukovanja i osmeha na izlasku iz automobila odsvirane su kineska i srpska himna, a zatim su dvojica lidera sa balkona pozdravili okupljene.

"Ovde se danas ispisuje istorija", poručio je Vučić, dodajući kasnije da je mnogo srećan što je Srbija među tri destinacije na njegovoj evropskoj turneji.

Pre Beograda, Si Đinping je bio u Parizu, a posle Beograda ide u Budimpeštu, što je prva njegova zvanična poseta Evropi od 2019. i izbijanja pandemije korona virusa.

Vučić je podsetio na čelično prijateljstvo Srbije i Kine, a zatim pozvao sve da pozdrave aplauzom goste dok su se u masi viorile srpske i kineske zastave, baš kao i po celom Beogradu uoči posete.

"Predsedniče Vučiću, dragi prijatelju, veoma sam srećan što sam ovde u vašoj prelepoj i prijateljskoj zemlji", poručio je kineski lider, dodajući da ga je duboko dirnula ceremonija dočeka kada je na aerodromu igran folklor.

Djordje Kojadinovic/Reuters

Kako je najavljeno, u toku dana bi trebalo da bude potpisano tridesetak sporazuma dveju država iz različitih oblasti, a ovo je prva zvanična poseta kineskog predsednika Evropi od izbijanja pandemije.

Dok su trajale pripreme za ceremoniju zvaničnike su preduhitrile patke koje su se prošetale po platou ispred Palate Srbije na Novom Beogradu.

Reuters

Novinarska soba bila je ispunjena kineskim, srpskim i dopisnicima svetskih medija, koji su se od ranog jutra u tišini pripremali za dan krcat zbivanjima, javlja BBC reporter.

"Dobro smo prihvaćeni ovde u Srbiji, ljudi su prijateljski nastrojeni.

"Primetio sam znakove na putevima i prugama na kineskom, video sam i nekoliko simbola Kine poput panda igračaka", kaže kineski novinar Šan za BBC na srpskom.

Tišinu su kasnije zamenile buke helikoptera koji su nadletali Novi Beograd, zbog bezbednosnih procedura koje su na najvišem nivou, a više ulica je bilo zatvoreno za saobraćaj.

Pojedini stanovnici ovog dela grada nisu mogli da izađu iz zgrada, dok su se snajperisti mogli videti na brojnim krovovima oko beogradskog hotela Hajat.

Dvojica zvaničnika kasnije odlaze na svečani ručak na kom će se služiti srpska jela i vina.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: