NBS: Mi ne narušavamo konkurenciju

Beograd -- Cilj preporuke bankarima da ne privlače štediše neodmerenim kamatama bio da se izbegne rizik likvidnosti i nestabilnosti finansijskog sistema, navodi NBS.

Izvor: Beta
Podeli

Narodna banka Srbije (NBS) navodi da "inicijativa, povodom Svetskog dana štednje, nije imala za cilj narušavanje principa konkurencije u bankarskom sektoru, kako to tumače pojedini analitičari i mediji, niti nametanje dogovora o smanjenju kamatnih stopa na štedne uloge građana".

NBS je upozorila da privlačenje štednje prevashodno preko neodmerenog povećanja kamatnih stopa, ne bi trebalo da se pretvori u nerazumnu utakmicu, koja potencijalno može da naruši stabilnost finansijskog sistema.

U NBS je 14. oktobra održan sastanak sa bankarima na kojem je ukazano da previsoke kamatne stope, kakve su banke u Srbiji odobravale prethodnih godina povodom Svetskog dana štednje, doprinosi i rastu kamata na kredite građanima i privredi.

"Ne samo da bi banke tako skupo plaćena sredstva morale skupo i da plasiraju, već bi se pojedine banke mogle nepotrebno izlagati mogućim likvidnosnim udarima zbog koncentracije ročnosti i dospeća depozita u 'Nedelji štednje", navela je NBS.

Dodaje se da poziv NBS da se banke nerazumno ne utrkuju u podizanju kamatnih stopa na štednju u tom kratkom periodu tokom godine "nije nikakva retrogradna praksa, koja je nepoznata razvijenim tržišnim privredama".

"U jednoj od najliberalnijih tržišnih ekonomija, u SAD, iz istih razloga, zakonom o bankama, kamatne stope na depozite u bankama su bile ograničene decenijama unazad. Tržišna konkurencija jeste potrebna i poželjna, svuda pa i u bankarskom sektoru. Međutim, kada su u pitanju finansijska tržišta, odnosno opasnost da cena finansiranja može da podigne rizik u celom finansijskom sistemu, i u najliberalnijim ekonomijama prednost se daje stabilnosti finansijskog sistema", kazala je centralna banka.

Cenu narušene finansijske stabilnosti, kako je upozoreno, uvek plaćaju poreski obveznici, ali ima negativne posledice i na ekonomsku aktivnost i zaposlenost u zemlji.

"NBS nije administritivno limitirala nivo kamatnih stopa i banke će ih i povodom Svetskog dana štednje formirati u skladu sa svojom poslovnom politikom, ali, očekuje se, i sa punom odgovornošću prema sopstvenoj i stabilnosti ukupnog finansijskog sistema", ističe se u saopštenju centralne banke

Srbija

Za 1 evro sutra 100,9 dinara

Beograd -- Dinar će sutra oslabiti prema evru za 42 pare ili 0,4 odsto i zvanični srednji kurs će biti 100,9119 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija ponedeljak 31.10. 17:32 Komentara: 3
strana 1 od 400 idi na stranu