Bajatović: Socijalizam je prošlost

Socijalizam je prevaziđen, kao i neoliberalizam, a činjenica je da kapitalizam i tržište nisu propali, potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

00:10

Default images

Prema Bajatoviću, Socijalistička partija Srbije se u ekonomiji zalaže za reindustrijalizaciju, korporativizaciju javnih preduzeća i državu kao nezamenjiv korektiv tržišne privrede.

"Država treba da donese strateške projekte, da se radi na sektorima hemije, usluga, podizanju nivoa turizma", kaže on i dodaje da bi mogli u tom sektoru da se ugledamo na primer mađarskih banja.

Veliki problem trenutno je, kaže on, i u bankarskom sektoru, koji samo "jurca za profitom, a ne misli na dugoročan razvoj“. "Nema razvojne banke, mali je fond sredstava, a i kriterijumi za dodelu su često sumnjivi. Kamatne stope su previsoke, malo je novca na raspolaganju, a banke samo misle na profit. Da pitate bilo kog malog ili srednjeg privatnika sada šta bi trebalo uraditi svi bi tražili da pretvaranje kratkoročnih kredita u dugoročne. Zbog nestabilnosti kod nas je to sada teško uraditi", napominje jedan od glavnih ekonomista u SPS-u.

Bajatović se zalaže za tripartitni socijalni dijalog, a veliki broj nezaposlenih je problem koji se mora rešavati različitim podsticajima, pre svega privatnom sektoru.

"Dobro je privlačiti strane investitore, ali moramo da razmišljamo o podsticajima domaćim firmama. Moramo da obrnemo situaciju u kojoj je 70 odsto vrednosti u javnom sektoru, a 30 odsto u privatnom", napominje Bajatović.

On kaže da nama ne trebaju populističke mere već korporizacija javnih preduzeća u kojima će biti smanjeni politički uticaji, a povećana efikasnost.

"Ne možete da očekujete da javna preduzeća brane socijalni mir i budu efikasna u isto vreme“, ističe Bajatović, naglašavajući primer preduzeća u kom je on direktor.

Srbijagas nabavlja gas po jednoj ceni, a onda zarad socijalnog mira, napominje on, prodaje taj gas po nižoj ceni. U tim uslovima, tvrdi on, nemoguće je govoriti o efikasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: