Koridor 10 isplativ za deset godina

Beograd -- Autoput na Koridoru 10 dužine 330 kilometara, kada bude završen, isplatiće se za 10 godina, kaže ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

On je kazao da će ove godine biti završeno 180 kilometara puta i da će ceo Koridor biti završen do jula 2013.

Mrkonjić je rekao da su završeni svi idejni i glavni projekti i da je država obezbedila za pripremne radove 150 miliona evra. "Od dve evropske banke i investicione banke obezbeđeno je milijardu i 200 miliona evra i još 300 miliona iz budžeta", podsetio je on.

Mrkonjić je rekao da je za izgradnju 330 kilometara poluautoputa i autoputa kroz Srbiju od jula 2008. obezbeđeno 1,5 milijardi evra, što će se vratiti tokom ove decenije.

Železnički koridor još isplativiji

Mrkonjić je kazao da je železnički Koridor 10 još isplativiji od putnog i da je za njegovu izgradnju potrebno 4,5 milijardi evra i da je potrebno sedam godina da se izgradi. On je objasnio da železnički Koridor 10 podrazumeva pruge za brzine vozova od 160 kilometara na sat, dupli kolosek za mešoviti saobraćaj i da su pruge elektrificirane celom dužinom.

Ministar za infrastrukturu je rekao da će do kraja godine biti izgrađeno 180 kilometara autoputa na Koridoru 10 i biti otvorena preostala gradilišta na Koridoru, među kojima i dve najteže deonice od po 20 kilometara kod Grdeličke klisure i Pirota. Mrkonjić je rekao da će obilaznica oko Beograda koja je deo Koridora 10 biti gotova do avgusta 2013. godine.

On je kazao da su Evropska investiciona banka (EIB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetska banka obezbedile 1,2 milijarde evra, dok je iz budžeta izdvojeno oko 300 miliona evra, kao i da je bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić dosta pomogao u obezbeđivanju kredita od banaka.

Mrkonjić je rekao da će izgradnjom Koridora 10 moći da se „prevuče“ deo tranzitnog saobraćaja sa Koridora 8, u vrednosti od 200 do 250 miliona evra.

On je najavio da će most kod Beške biti završen do 15. septembra. Austrijska Alpina do sada je završila asfaltiranje prvog sloja na dve trećine mosta, pristupni put sa beogradske strane, kao i most preko kanala Arkanj. Na mostu se trenutno, osim asfaltiranja, postavlja i hidroizloacija i ograda.

Rukovodilac radova na mostu kod Beške iz Alpine Milorad Stevanović rekao je da je most dugačak 2.205 metara, da je sastavljen iz osam delova i da ima šipove do 35 metara u zemlji.

Šef gradilišta na severnom kraku Koridora 10 iz Puteva Užice Stanko Tejić je rekao da je u 80 kilometara autoputa ugrađeno milion i po kubika peska i 400.000 tona asfalta.

Koridori Srbije su najavili da će izgradnja dve preostale deonice na autoputu od Horgoša do Novog Sada, od Feketića do Srbobrana u dužini od 14 kilometara, biti završena 26. septembra.

Direktor Koridora Srbije Mihajlo Mišić najavio je da će sutra u Beogradu to preduzeće potpisati ugovor o izgradnji autoputa na istočnom kraku Koridora 10, od Crvene Reke do Čiflika, sa grčkom firmom Aktor.

strana 1 od 391 idi na stranu