Papović: Sve je već preskupo

Beograd -- Najnovije poskupljenje struje ne bi trebalo da se odrazi na cenu osnovnih životnih namirnica jer je u Srbiji već sve preskupo, kaže Goran Papović.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača dodaje i da je učešće tog energenta u ceni proizvoda minimalno.

„Poskupljenje struje uvek ima za posledicu da se to iskoristi kao razlog za podizanje cena pojedinih proizvoda“, kaže Papović povodom sutrašnje korekcije cene struje.

On je dodao da su veći problem previsoke marže u Srbiji koje kod osnovnih životnih namirnica iznose od 40 do 70 odsto. Sve to je, kako je kazao, bacanje prašine u oči potrošačima "jer se prijavljuju marže od 15 do 20 odsto a mi govorimo o prikrivenim maržama".

Papović je dodao da je Nacionalna asocijacija potrošača Srbije uputila zahtev Antimnopolskoj komisiji da se spreči kartelsko ponašanje i podsetio na slučaj od pre dve godine kada je ulje svih proizvođača poskupelo za identičnih 11 odsto, a sada je slična situacija sa najavama pekara.

„Kartelsko udruživanje i monopolsko ponašanje je zabranjeno na tržištu a država bi preduzimanjem određenih mera i kažnjavanjem onih koji zloupotrebljavaju monopolski položaj mogla da puni budžet“, kazao je Papović.

Problem na domaćem tržištu je i to što je rok za plaćanje dobavljačima bio 180 i više dana dok je u Evropi taj rok oko 90 dana, podsetio je Papović. On je rekao da se nada da će ulaskom belgijskog Deleza uslovi poslovanja i rokovi za dobavljače biti drugačiji.

strana 1 od 418 idi na stranu