Koridor 10 već kasni bar 12 meseci

Ukoliko se dinamika radova na Koridoru 10 znatno ne ubrza, ovaj kapitalni projekat neće biti završen pre 2013, što je godinu dana kasnije od zacrtanog roka.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2010.

00:05

Default images

Trenutno, ostalo je da se završi još oko 270 kilometara autoputa, tunela i mostova, a na 170 kilometara nije urađena čak ni eksproprijacija.

U proteklih godinu i po izgrađeno je nešto više od 40 kilometara Koridora 10, a najviše problema ima na obilaznici oko Subotice, koja se finansira iz državnog budžeta. U ovoj godini započeti su radovi na 110 kilometara.

Problematični deo kod Subotice radi domaći konzorcijum - PZP Beograd, Putevi Užice, Borovica i Planum. U firmi „Koridor 10", koja nadgleda radove, potvrđuju da radovi kasne i navode da su naredili izvođačima da požure. "Opšti zaključak je da su radovi usporeni u odnosu na plan. Tome su doprineli tehnički razlozi. Radovi su počeli mesec dana kasnije u odnosu na ostale deonice severnog kraka Koridora 10, odnosno mesec dana nakon potpisivanja ugovora. Postoji i problem sa izmeštanjem visokonaponskog dalekovoda, prilagođavanjem glavnog projekta faznoj izgradnji i usaglašavanjem projekata. 'Koridor 10' izdao je nalog izvođačima radova da preduzmu sve dodatne mere kako bi se nadoknadili dosadašnji zaostaci", kažu u ovoj firmi i naglašavaju da se niko iz konzorcijuma nije obratio „Koridoru 10" sa zahtevom za produženje ugovorenog roka.

U grupaciji Nibens, kojoj pripada PZP Beograd, nismo uspeli da dobijemo nikakav odgovor zbog čega se kasni, a u Putevima Užice su nam naveli da oni nisu zaduženi za obilaznicu, već za deonicu od Horgoša do Subotice, gde nema zastoja.

Ministar Milutin Mrkonjić ranije je najavio da će obilaznica oko Subotice biti završena do kraja godine, ali po sadašnjoj dinamici to će se desiti tek tokom 2011. Jedan od problema je što nije izmešten međunarodni dalekovod, preko kojeg se strujom snabdevaju i okolne države. Ovaj dalekovod može da se izmešta jednom godišnje, a poslednji termin bio je u novembru, i pošto nije iskorišćen, u Elektromreži Srbije kažu da će morati da se čeka naredna godina. U Putevima Srbije kažu da su radovi na ovom delu počeli pre nego što je završena eksproprijacija, zbog čega postoji dodatni problem. "Normalno je da svaki vlasnik imovine koja nije eksproprijatisana može da spreči izvođenje radova", kaže Goran Tomić, direktor sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove Puteva Srbije.

Od preduzeća „Koridor 10" dobili smo spisak deonica koje nisu završene. Prema tom spisku, nedostaje još 270 kilometara autoputa, tunela i mostova. Na nekim deonicama još nije urađen ni glavni projekat, a na 170 kilometara puta nije završena eksproprijacija.

Ministar Milutin Mrkonjić najavio je da će Koridor 10 biti završen u maju 2012. godine, kao i da će obilaznica oko Subotice biti završena do kraja ove godine. Iako je sasvim jasno da obilaznica neće biti završena, u Ministarstvu infrastrukture tvrde da radovi na koridoru ne kasne.

"Radovi ne kasne. Koridor 10 biće izgrađen u predviđenom roku", kratko su nam odgovorili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: