Ekološka taksa nameće poskupljenja

Beograd -- Svi koji na tržište Srbije plasiraju gume, azbest, baterije, akumulatore, motorna ulja, elektronske i električne proizvode, moraće da plaćaju ekološku taksu.

Izvor: Danas
Podeli

Uredba o naknadama za posebne tokove otpada, koju će proizvođaći i distributeri robe koja nakon upotrebe postaje otpad plaćati Fondu za zaštitu životne sredine, trebalo bi da bude usvojena na sledećoj sednici Vlade.

Prema rečima pomoćnika ministra životne sredine Aleksandra Vesića, uvođenje ekološke takse ne mora neminovno da znači i poskupljenje tih proizvoda jer će se iz Fonda za zaštitu životne sredine taj novac vraćati onima koji organizuju sakupljanje, odnosno reciklažu posebnih tokova otpada.

"Uredba o naknadama za posebne tokove otpada već je stupila na snagu kada je reč o gumama i azbestu. Za gume naknada iznosi 17.000 dinara po toni novih guma, a od tog novca 16.700 dinara se vraća sakupljačima i onima koji recikliraju ove materijale. Na Vladi je sada na razmatranju dopuna uredbe o naknadama, u koju će biti dodate sve vrsta ulja, osim jestivih, na koje nismo želeli da uvodimo naknadu jer bi direktno pala na teret potrošača. Što se tiče motornih i mašinskih ulja, naknada će iznositi od 10 do 15 dinara po litru", kaže Vesić.

Pomoćnik ministra napominje da će Fond za zaštitu životne sredine najkasnije do juna doneti odluku o visini subvencija za sakupljače odnosno one koji recikliraju otpad nastao od ovih artikala.

"Prilikom uvođenja naknada vodili smo računa da iznos za robu koja se masovnije kupuje bude što niži. Naknada za termoakumuacione peći biće 10 dinara po kilogramu, dok će za fen za kosu biti 15 dinara. To ne znači da će ti proizvodi neminovno poskupeti. Tigar iz Pirota je, na primer, nakon uvođenja naknade za gume organizovao sakupljanje sopstvenog otpada i otvorio liniju za reciklažu guma. Oni će platiti 17.000 dinara po toni proizvoda koji plasiraju na tržište, ali će im se iz Fonda vratiti više od 16.000 dinara i još će posle reciklaže ponovo imati sirovinu", objašnjava Vesić.

Prema njegovim rečima, interesovanje za ovakav vid poslovanja već je izrazila kompanija Gorenje, koja na teritoriji Slovenije sakupljanja i reciklira otpad koji nastaje nakon upotrebe njihovih proizvoda i „na taj način uopšte ne opterećuje potrošače“.

Taksa na sijalice 30 dinara po kilogramu

On navodi i da će naknada za sijalice biti simbolična i da će iznositi oko 30 dinara po kilogramu.

„Cene naše robe dostigle su cene u Evropskoj uniji, a tamo je u proizvode već uračunata ekološka taksa. Izrada troškova je identična, tako da nema razloga da dođe do poskupljenja robe“, zaključuje Vesić.

Prodavci elektronskih uređaja već reagovali

Iako dopunjena uredba o naknadi za posebne tokove otpada još nije stupila na snagu, mnogi proizvođači i uvoznici električnih uređaja već su podigli cene svojih proizvoda. Na mnogim prodajnim mestima cene televizora, kompjutera, bele tehnike više su i do 15 odsto. Oni kažu da je reč o novom nametu države, koji je došao u trenutku kada svi beleže pad proizvodnje i prometa i da je to razlog podizanja cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu