Uvođenje evra bi odložilo put ka EU

Uvođenje evra kao zvanične valute pre nego što Srbija postane član EU odložilo bi put Srbije kao punopravnom članstvu u Uniji, kaže viceguverner NBS.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

14:17

Default images

Viceguverner Narodne banke Bojan Marković rekao je gostujući u vestima B92 da bi uvođenje evra pre nego što Srbija postane član EU ugrozilo odnose Narodne banke Srbije i evropskih finansijskih institucija kao što je Centralna evropska banka.

“ECB aktivno ne podržava uvođenje evra u zemlje koje najpre ne postanu članice Evropske unije, a zatim prođu kroz proceduru tzv. režima deviznog kursa”, kaže Marković.

"Jednostrano uvođenje evra bi ugrozilo odnose NBS sa Evropskom centralnom bankom, ali bi i otežalo put Srbije ka Evropskoj uniji. Ono što je još važnije - ekonomski to takođe ne bi bilo dobro rešenje za Srbiju“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, privreda Srbije je u periodu tranzicije i šokovi koji je pogađaju su različiti od šokova koji pogađaju evro zonu, pa je i adekvatna monetarna politika u Srbiji različita od adekvatne monetarne politike u evro zoni. „Uvođenjem evra, izgubili smo mogućnost da imamo različitu monetarnu politiku", ocenio je Marković.

Objašnjavajući proceduru za uvođenje evra, Marković kaže da “zemlja prvo treba da postane članica EU i da nakon toga mora da aplicira da uđe u taj ‘režim deviznog kursa’ u kome postoji relativni fiksni kurs i u kome država treba da pokaže da stope inflacije, deficita i javnog duga nisu mnogo razlišite od ostalih zemalja u okviru evrozone”.

On kaže da bi evro, “ukoliko se uvede na regularan način to bi pozitivno delovalo jer bi stabilnost bila veća a rizik manji jer ne bi bilo troškova konverzije dok bi valutni rizik bio manji”. Ipak, kaže Marković, ima i negativnih stavri i navodi da se to odnosi na “mogućnost da se prilagođavanjem deviznog kursa utiče na stabilizaciju privrednih kretanje u zemlji”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: