NIS: Vrednost akcija čeka rezultate

Koliko će akcije NIS-a vredeti po izlasku na Beogradsku berzu najviše će zavisiti od poslovnih rezultata za 2009. koji će biti poznati kroz nekoliko meseci.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.01.2010.

18:19

Default images

Biće značajno i poslovanje u 2008. godini, ali se procenjuje da tadašnji gubitak od osam milijardi dinara ne bi trebalo u prevelikoj meri da poremeti optimistične akcionare.

Branislav Jorgić, direktor borkerske kuće “Jorgić broker” kaže da će nekoliko faktora utricati na cenu akcije, od poslovanja kompanije, preko dugogodišnjih planova, pa sve do toga da li će NIS i dalje biti bez konkurencije, i konačno, da li će ove godine na Beogradskoj berzi biti uključene akcije još nekih javnih kompanija.

“Na prvom mestu svakako će biti prošlogodišnji rezultati kompanije, ali i ono što menadžment zaista planira da uradi u narednih tri do pet godina. Ako argumentovano i sa autoritetom budu tvrdili da će jačati prodajnu mrežu u zemlji, uz istovremeno širenje u regionu, to bi moglo i da podstakne rast cene”, kaže Jorgić i dodaje da je od značaja i to da li će NIS i dalje imati monopol u preradi nafte.

Na sudbinu akcije, uticaće i to da li će NIS-ove akcije na Beogradskoj berzi ove godine dobiti konkurenciju. “Ako ne bude akcija i ostalih javnih preduzeća, investitori neće imati prostora za raspipanje, tražnja za akcijama NIS-a će jačati, pa će rasti i cena deonice. U suprotnom, ako se na berzi pojave akcije Telekoma, konkurencija će biti veća, što znači i manju tražnju za akcijama NIS-a”, smatra naš sagovornik.

Na pitanje kako brokerske kuće gledaju na akcije NIS-a, Jorgić kaže da je dobro imati akcije tako interesantnog sektora i firme sa snažnim kapitalom. “Akcije bih svakako kupovao, ali ne po svaku cenu. Uslov su dobri rezultati“, kategoričan je Jorgić.

Slično viđenje imaju i na Beogradskoj berzi, koji preciziraju da sticanjem pet akcija kompanije NIS-a postajete i suvlasnici komanije. Kao akcionaru, odnosno vlasniku dela kompanije, u interesu vam je da kompanija radi što bolje i da postiže dobre poslovne rezultate, kažu na Beogradskoj berzi.

U NIS-u dodaju i da na vrednost akcija utiče i završetak registracije imovine kompanije. Teško je očekivati da će kompanija, koja ima manje od jedan odsto aktive registrovane kao njeno vlasništvo, imati bilo kakvu značajnu tržišnu vrednost. Zbog toga smo svesni rizika značajnog pada vrednosti akcija u trenutku izlaska na berzu. Akcionari su, međutim, odobrili plan koji podrazumeva pripremu dokumentacije, što će voditi registraciji imovine NIS-a, kažu u toj kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: