Srbiju posetilo 1,9 miliona turista

Beograd -- Od januara do oktobra ove godine u Srbiji je boravilo ukupno oko 1,9 miliona turista, što je za jedan odsto manje u odnosu na isti period 2007. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je saopštila Turistička organizacija Srbije (TOS), od ukupnog broja gostiju 72 odsto, odnosno oko 1,4 miliona, bili su domaći turisti, dok su 28 odsto od ukupnog broja gostiju bili inostrani gosti, njih oko 555.800.

Najveći broj turista boravio je u glavnim administrativnim centrima Srbije, u ostalim turističkim mestima, a potom slede planinska i banjska mesta. Najveći porast broja turista od 11 odsto zabeležen je u ostalim mestima, gde je u navedenom periodu boravilo oko 88 hijada gostiju, a porast broja turista zabeležen je i u planinskim mestima (tri odsto) i u ostalim turističkim mestima (dva odsto).

U banjskim mestima od januara do oktobra bilo je za šest odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine, a u glavnim administrativnim mestima za pet odsto.

Najveći broj domaćih gostiju, oko 379.800 boravio je u ostalim turističkim mestima, dok su strani gosti najviše bili zainteresovani za boravak u glavnim administrativnim centrima, gde ih je boravilo oko 348.300.

Od januara do oktobra 2008. godine ostvareno je ukupno oko 6,4 miliona noćenja, što je za jedan odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od navedenog broja domaći turisti ostvarili su oko 5,2 miliona noćenja, što je za dva odsto više nego u istom periodu 2007. godine i čini 81 odsto od ukupnog broja ostvarenih noćenja.

U istom periodu inostrani gosti ostvarili su oko 1,2 miliona noćenja, što je za pet procenata manje nego od januara do oktobra 2007. godine i čini 19 odsto od ukupnog broja ostvarenih nocenja.

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaci gosti najviše su boravili u banjskim mestima (oko 38 odsto) i planinskim mestima (30 odsto), dok su inostrani gosti najviše boravili u glavnim administrativnim centrima (59 odsto), a zatim slede ostala turistička mesta (20 odsto).

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti najviše su boravili u Vrnjackoj Banji ( oko 438.1 hiljada noćenja), zatim slede Beograd, Sokobanja, Zlatibor i Kopaonik.

Kada je o broju noćenja inostranih turista u istom periodu reč, oni su najviše boravili u Beogradu (oko 629.000 noćenja), što je za oko 11 odsto manje nego od januara do oktobra prošle godine, a potom u Novom Sadu, na Zlatiboru, u Nišu, Vrnjačkoj Banji i na Kopaoniku.

Srbija

Najveći izvoz sa zemljama EU

Beograd -- Spoljnotrgovinska razmena Srbije za 11 meseci ove godine iznosila je 31,7 milijardi dolara, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Srbija sreda 31.12. 10:32 Komentara: 0
strana 1 od 174 idi na stranu