Rebalans budžeta u četvrtak

Vlada Srbije će, verovatno, u četvrtak razmatrati predlog rebalansa budžeta za 2008. godinu, koji će biti "nešto veći, nego što je planiran" Zakonom o budžetu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

13:30

Default images

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan će pretrpeti značajne izmene, "kako po nameni projekata, tako i po sredstvima", najavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP)Verica Kalanović.Ona je podsetila da je ove godine realizacija određenog broja projekata NIP-a išla jako loše, zbog nedovoljne tehničke pripremljenosti.

Ministarka za NIP je, na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, navela da su svi vladini odbori usvojili predloženi rebalans budžeta za 2008. godinu.

Premijer Mirko Cvetković je prošle sedmice najavio da će, nakon rebalansa budžeta za ovu godinu, rashodi biti povećani za 15 milijardi dinara, zbog rasta penzija od 10 odsto, određenih podsticaja FIAT-u i subvencija za poljoprivredu, a prihodi će biti uvećani za oko 10 do 12 milijardi dinara, zbog neočekivano veće naplate poreza, rasta bruto domaćeg proizvoda i veće inflacije od očekivane.

Prema toj kalkulaciji, prihodna strana budžeta bila bi rebalansom povećana sa planiranih 639,6 milijardi na oko 651 milijardu dinara, a rashodna strana sa 654,4 na oko 670 milijardi dinara, dok će budžetki deficit, koji je Zakonom o budžetu za 2008. godini planiran na oko 14,8 milijardi, biti veći za oko pet milijardi, na skoro 20 milijardi dinara.

Predsednik Vlade je precizirao da će tako ukupan budžetski deficit za ovu godinu biti dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pri čemu će javna potrošnja dostići 44 odsto BDP-a, što je "prihvatljivo i neće narušiti makroekonomsku stabilnost".

Ministarka finansija Diana Dragutinović je sredinom septembra nagovestila da bi Vlada trebalo do 5. oktobra da usvojii rebalans budžeta i već tada navela da će manjak u budžetu, od oko 55 milijardi dinara, biti pokriven iz tekućih prihoda i preraspodelom rashoda.

Dragutinovićeva je naglasila da tih 55 milijardi dinara "može biti pokriveno realnim novcem" i precizirala da su dodatni rashodi neophodni zbog izdataka za formiranje zajedničkog preduzeća države Srbije sa italijanskim FIAT-om, za finansiranje izgradnje Koridora 10 i zbog povećanja penzija za 10 odsto.

Ona je ukazala da je Vlada potcenila obim prihoda budžeta za ovu godinu, jer će oni biti veći za 10 do 12 milijardi dinara od planiranog, "a ostali prihodi mogu biti rezultat samo preraspodele budžeta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: