Zastava: Rano za tender u decembru

U Ministarstvu ekonomije i Zastavi kažu da su zatečeni izjavom Predraga Bubala o privatizaciji Zastavine fabrike automobila.

Srbija

Izvor: B92, Danas

Petak, 28.09.2007.

13:44

Default images

Prema pisanju Danasa, u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu da nisu obavešteni o pregovorima o prodaji Fabrike automobila Zastava koji se, kako je nedavno izjavio ministar trgovine Predrag Bubalo, „vode sa značajnim partnerima“.

„Ipak, čini se da stvari nisu baš takve kako je rekao ministar trgovine, jer da bi se zainteresovanima nešto prodalo onda oni moraju da znaju uslove pod kojima treba da kupe to za šta su zainteresovani. Koliko je nama poznato, tender za privatizaciju Zastavine Fabrike automobila još uvek nije raspisan“, objašnjavaju u tom ministarstvu, a prenosi beogradski dnevnik Danas.

Delimično je redukovan i spisak kompanija sa kojima će se pregovarati o privatizaciji kragujevačke Fabrike automobila, tako da se uz Dženeral motors, Fiat, TATA motors i nekoliko kineskih firmi više ne nalazi Ford, koji je pre nekoliko dana kupio fabriku automobila u Krajovi i više nije zainteresovan za Zastavu, navode u ministarstvu ekonomije.

U poslovodstvu Zastave niko nije želeo da komentariše izjavu ministra Bubala u vezi s privatizacijom Fabrike automobila, ali Danas nezvanično saznaje da su i oni zatečeni najavom skorašnje privatizacije.

Ima mnogo nelogičnosti u toj proceduri. Najpre to da će tender za prodaju Fabrike, kako najavljuju iz Vlade, biti raspisan u decembru, za dva meseca. To je praktično neizvodljivo pošto je za raspisivanje tendera i prikupljanje tenderske dokumentacije za tako veliki industrijski sistem, kakav je Fabrika automobila, potrebno mnogo više vremena, najmanje šest meseci, kažu u Zastavi.

U kragujevačkoj fabrici dodaju i da bi bilo realno da se „tender raspiše u martu naredne godine, i to pod uslovom da pripreme počnu odmah. Ovo što se trenutno radi i najavljuje iz Vlade u vezi s privatizacijom Fabrike automobila prilično je neozbiljno pošto, na primer, iz Agencije za privatizaciju u Zastavu još nisu stigli ni upitnici na osnovu kojih bi počela da se formira tenderska dokumentacija“.

Da podsetimo, ministar trgovine i usluga u Vladi Srbije Predrag Bubalo izjavio je nedavno u Kragujevcu da je Zastavina Fabrika automobila spremna za privatizaciju, da se vode ozbiljni pregovori, ali nije želeo da pruži detaljnije informacije o tome, niti da imenuje potencijalne strateške partnere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: