Srbija

Nedelja, 27.01.2019.

08:45

Naše sudije Hrvatskoj poklonile srpsku imovinu

Privredni apelacioni sud u Beogradu doneo je dve suprotne presude u dva slučaja naplate izgubljenih sporova za srpsku imovinu u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug, Novosti

Naše sudije Hrvatskoj poklonile srpsku imovinu
Foto: Thinkstock

Kako "Novosti" navode, ovim presudama se zbunjuje javnost, ali i legalizuje hrvatsku otimačinu srpske imovine i uz to još dozvoljava plaćanje milionskih troškova Hrvatima.

Naime, Privredni apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu Jugobanke a.d. u stečaju, kojom je tražila da ne prizna odluku prvostepenog suda o prinudnoj naplati sudskih troškova za spor izgubljen u Hrvatskoj.

Nedavno je isti sud, samo drugo veće, doneo potpuno suprotnu odluku u slučaju "Mladost turista".

I "Mladost turist" i Jugobanka, baš kao i sve ostale srpske firme, banke i opštine koje su tražile povraćaj imovine koja im je konfiskovana devedesetih, izgubile su spor, a Jugobanka je sada ostala i bez 3.100 evra, koliko su iznosili sudski troškovi za samo jedan u nizu izgubljenih sporova koje je ova banka vodila u Hrvatskoj.

Privredni apelacioni sud je u obrazloženju presude konstatovao da ne postoje formalni razlozi za nepriznavanje hrvatske presude, i da Jugobanka nije dokazala da je takva odluka suprotna Ustavu i javnom poretku Srbije.

Isti sud je nedavno, odlučujući da se u slučaju "Mladost turista" ne mogu priznati troškovi od 82.000 evra za izgubljeni sudski postupak u Makarskoj, u obrazloženju naveo da bi to bilo u suprotnosti s našim pravnim poretkom, jer ne postoji uzajamnost između Srbije i Hrvatske kad je reč o sporovima u vezi sa imovinom.

"Novosti" se pitaju u čemu je razlika između "Mladost turista" i Jugobanke u očima srspkog pravosuđa, ali zaključuju da problem nastaje u svim sledećim predmetima, zbog čega se postavlje pitanje kako će privredni sud presuđivati kada dođu na naplatu ostali izgubljeni sporovi za srpsku imovinu u Hrvatskoj.

Ukoliko odluke budu nalik ovoj u predmetu Jugobanke, naše sudstvo će legalizovati hrvatsku otimačinu srpske imovine i uz to još dozvoliti i plaćanje milionskih troškova Hrvatima, zaključuju "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

19 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: