Biz - B92.net

Zid između članica EU: Srpska firma gradi ogradu protiv migranata

Slovenačka vlada planira da postavi dodatnih četrdesetak kilometara protivmigrantske ograde na granici sa Hrvatskom.

Izvor: SEEbiz
Podeli
FOTO: Epa, Joebeth Terriquez
FOTO: Epa, Joebeth Terriquez

Za dobavljača ograde i njeno postavljanje izabrala je preduzeće iz Srbije koje je dalo finansijski najpovoljniju ponudu, objavili su slovenački mediji.

Kako prenose, pozivajući se na izvore u vladi, na javni konkurs ministarstva za javnu upravu za dodatnu ogradu na delovima granice sa Hrvatskom koji se smatraju riskantnijim za ulazak ilegalnih migranata prijavilo se pet slovenačkih i jedno strano preduzeće. Za najpovoljnije je izabrana kompanija sa sedištem u Beogradu koja je spremna da izradi i postavi ogradu po ceni od 4,8 miliona evra, dok su slovenački konkurenti dali skuplje ponude.

Ministarstvo je nedavno raspisalo poziv za 40 kilometara "tehničkih prepreka", te stubova i vijaka za njihovo postavljanje, a uz to i za montažu panelne ograde dužine 3,8 kilometara.

Nove protivmigrantske mere najavljene su nakon izjava italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija kako bi Italija na svojoj granici sa Slovenijom mogla postaviti protivmigrantsku žicu na oko 30 kilometara najkritičnijeg dela međusobne kopnene granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.