Biz - B92.net

Crna Gora najviše uvozi iz Srbije

Podgorica -- Srbija je i dalje zemlja iz koje Crna Gora najviše uvozi, saopšteno je iz Zavoda za statistiku (Monstat).

Izvor: Tanjug
Podeli

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u prvih šest meseci ove godine iznosila je 1,05 milijardi evra, što je pad od 0,9 odsto u odnosu na isti period lane.

Crna Gora je u prvih šest meseci ove godine izvezla robe u vrednosti od 182,3 miliona evra što je manje za 14,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 864,9 miliona evra, što je više za 2,6 odsto nego u prvom polugodištu 2011.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni obojeni metali, odnosno gvožđe i čelik, dok je Crna Gora u prvih šest meseci ove godine najviše uvozila hrane, nafte i električne energije.

Kada je u pitanju izvoz, glavni partneri Crne Gore u naznačenom periodu bili su Hrvatska 47,2 miliona evra, Srbija 36,8 i Bosna i Hercegovine Madjarska 12,7 miliona evra.

Glavni partneri Crne Gore, kada je u pitanju uvoz, su Srbija 249,2 miliona evra, Grčka 73 miliona i Bosna i Hercegovina 59,8 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore, kako je saopšteno iz Monstata, bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.