Sumrak Svetog Stefana: Razmatra se raskidanje ugovora

Stigla je reakcija javnog preduzeća.

Region

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2021.

13:52

Sumrak Svetog Stefana: Razmatra se raskidanje ugovora
Sveti Stefan; Foto: Zebra-Studio/Shutterstock

Nakon više medijskih objava da je nekad elitna Kraljičina plaža na Svetom Stefanu postala ruglo reagovali su iz Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom i tvrde da je reč o smišljenoj kampanji usmerenoj protiv njih i najavljuju da će razmotri predlog da se raskine Ugovor o zakupu zaključenog sa firmom “Adriatic propeties”.

“Pošto se poslednjih dvadesetak dana na organizovan način plasiraju priče da se na navedenim plažama dešava haos, da se prodaje piće, pravi roštilj, kampuje, te da su prisutne velike količine smeća, želimo da ukažemo na sledeće, da je jedini krivac za ovakvo stanje firma “Adriatic Properties”. Morsko dobro je dobro od opšteg interesa, za čije održavanje i unapređenje treba da se posveti posebna pažnja, te je zainteresovanost predsedinka države potpuno opravdana, samo nejasnoću izaziva kako to da se vide ćevapi, a ne vidi se devastacija Miločerskog parka, seča stogodišnjih čempresa, izgradnja višespratnica sa stanovima za prodaju i uništavanje jedinstvene ambijentalne celine”, navodi direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj u izjavi dostavljenoj medijima, prenosi CdM.

"Ne prihvatamo ucene, mi smo izgradili 'Sveca'"

Mikijelju je kako kaže, čudno da firma “Adriatic properties” nije zaustavljala gradnju višespratnih zgrada u Miločerskom parku i “pored mnogobrojnih protesta građana, a obustavlja rad hotela nakon individualnog incidenta, kojom prilikom je srušena nelegalno postavljena ograda na ulazu u Kraljičinu plažu”.

“Uzimajući u obzir zabrinutost predsednika države za sve ove probleme, rukovodstvo Javnog preduzeća nalazi za shodno da razmotri predlog da se raskine Ugovor o zakupu dela morskog dobra zaključenog sa firmom 'Adriatic propeties', te da se uvede red na navedenim plažama, s obzirom na to da zakupac zanemaruje svoje ugovorne obaveze. Mi smo spremni na ovaj korak i garantujemo da ćemo u vrlo kratkom roku uspostaviti red i pokazati kako treba da se upravlja sa ovim delom naše obale”, naglasio je Mikijelj.

On kaže da su u Morskom dobru mišljenja da je reč o smišljenoj kampanji koja je usmerena protiv njih, te tvrde da je reč o organizovanom medijskom napadu iza kojeg stoji “sprega razvlašćene političke elite, povlašćenih investitora i njihovih koorporativnih interesa”.

Crnogorski ministar pisao zakupcu Svetog Stefana

Prema njegovim rečima uzimajući u obzir da je prošlogodišnja turistička sezona žrtvovana zarad izbora, prava je sreća što se ove godine pokušava žrtvovati samo jedan deo turističke ponude, a zbog istih ciljeva i od strane istih ljudi.

“Crna Gora mora postati zemlja jednakih šansi za sve, država jakih instucija, vladavine prava. Na taj način se privlače ozbiljni investitori, koji neće lokalno stanovništvo proglašavati za neprijatelje, koji znaju koliko je bitna društvena odgovornost i koji će pored profita brinuti i o zemlji u kojoj posluju”, zaključio je Mikijelj.

Sumrak crnogorskog brenda

“Ovo je novi sumrak Svetog Stefana, treći u poslednjih 30 godina”, kazao je ranije za Radio Slobodna Evropa dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, Rade Ratković, povodom zatvorenih hotela i neuređenih plaža.

Podseća da je sa otvaranjem Svetog Stefana 1960. godine počela nova era razvoja crnogorskog turizma, jer je grad-hotel stekao svetsku slavu i bio preteča onoga što danas označavaju butik hoteli – luksuzno mesto za odmor u kojem se posebno neguje privatnost gostiju i posvećenost svakom turisti ponaosob.

Crnogorci traže da se Sveti Stefan vrati u državno vlasništvo

Ratković dodaje da je Sveti Stefan poslovao rentabilno sve do 1990. godine, kada je zbog ratova i sankcija ostao bez turističke elite kojoj je i bio namenjen.

“To je prvi sumrak Svetog Stefana, a drugi je kada je ubrzo potom dat u zakup ‘sivom’ biznismenu, vlasniku štedionice Jugoskandik Jezdimiru Vasiljeviću, koji je ojadio štediše i u Crnoj Gori i u Srbiji. Sada je ovaj treći sumrak, kada je tužno gledati zatvorene hotele i plaže koje počinju da liče na vašarišta”, tvrdi Ratković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: