Hrvatska prelomila: Kupuju od Francuza

Vlada Hrvatske odlučila je da ova zemlja kupuje 12 francuskih Rafala. Jednoglasno je usvojena studija o nabavci aviona.

Region

Izvor: Jutarnji list, Veèernji list

Petak, 28.05.2021.

10:03

Hrvatska prelomila: Kupuju od Francuza
Ilustracija: EPA, WALLACE WOON

"Novim borbenim avionom kojim ćemo zameniti MIG-ove očuvaćemo sposobnosti hrvatskog ratnog vazduhoplovstva", rekao je premijer Andrej Plenković.

Steći će, dodao je, moćno strateško sredstvo odvraćanja, prenosi Večernji list.

"Ostvarujemo i najveće ulaganje u trajni mir. Povećaće se sigurnost. Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživaćkih segmenata", dodao je Plenković.

Hrvati skupo platili helikoptere: Povukli ih s Kosova, zabeleženo više od 300 reklamacija

Vlada ove zemlje je do odluke o nabavci došla na sednici koja je danas počela u 12:30 sati. Biralo se između četiri ponude - novih američkih F-16 Block 70, novih švedskih JAS 39 Gripen-a C/D, korišćenih francuskih Dassault Rafale-a i korišćenih izraelskih F-16 Barak aviona.

Jutarnji list podsetio je da je, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, prošle nedelje objavio da je izbor Vlade pao na francuski Dassault Rafale.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska bi ceo paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu evra.

Nakon zvanične odluke Vlade o prihvatanju francuske ponude slede pregovori o ugovoru. Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije.

Rafale F3R višenamenski je avion koji je istovremeno lovac i lovac-presretač, daje podršku snagama na zemlji i bombarder. Francuzi im nude avione različitih godina proizvodnje, a najstariji imaju deset godina. Zasad nije poznato koji bi set naoružanja bio kupljen.

Rusi razvijaju novi borbeni avion

Nabavna cena aviona čini tek između 25 i 35 posto, zavisno od izvora, ukupnih troškova posedovanja i upravljanja borbenim avionima tokom celog životnog veka. Ostatak se odnosi na operativni trošak, odnosno letenje, održavanje, popravke i drugo. S obzirom na to da je Rafale dvomotorac, njegovi troškovi sata leta su oko 40 posto viši nego za jednomotorni avion.

Dosad su objavljivani podaci kako sat leta F3R stoji oko 19.000 evra, ali taj podatak treba uzeti s rezervom jer zapravo nema zvanične potvrde.

U skladu sa standardima, uz 12 aviona Rafale Ratno vazduhoplovstvo trebalo bi da ima oko 25 pilota. Prema dostupnim informacijama, obuka pilota i mehaničara trajala bi 18 meseci. Eskadrila borbenih aviona biće smeštena na Plesu.

No, za Rafale će biti potrebno da se sagradi celokupna nova infrastruktura, sve osim piste. Tako će biti potrebni novi kondicionirani hangari i radionice. Budući da je reč o borbenim avionima, potrebno je sagraditi i nekoliko desetina armiranobetonskih skloništa.

Impresionirali: Od "sporaća" do vozova brzine 620 kilometara na sat FOTO

Informaciju o nabavci borbenih aviona juče je dobio i saborski Odbor za odbranu. Ministar odbrane Mario Banožić je medijske navode da se Hrvatska odlučila za kupovinu francuskog Rafale vazduhoplova ocenio spekulacijama, naglašavajući da će se prava informacija naći na sednici Vlade kada odluka bude doneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: