Kako 35 kilometara auto-puta košta više od 500 miliona evra?

Milijarda i po KM (767 miliona evra), koju vlasti BiH očekuju u novom aranžmanu s MMF-om, na pregovaračkom stolu bi trebalo da bude tek u aprilu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2021.

15:55

Kako 35 kilometara auto-puta košta više od 500 miliona evra?
Ilustracija: Profimedia

Ipak, tu je niz noviteta i novih uslova. Na inicijativu međunarodne zajednice trebalo bi biti formirano i posebno monitornig telo za nadzor nad sredstvima pomoći i kredita.

Pregovori koji su neslavno propali početkom ove godine neće biti obnovljeni pre kraja marta ili aprila, sigurno ne u februaru kad se kancelarija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH bavi pretežno izveštavanjem, piše Kliks (Klix). Ova međunarodna finansijska institucija spremna je ući u novi krug pregovora, ali uslovi koji će biti postavljeni za bosanskohercegovačke vlasti mogu biti samo zahtevniji nego ranije.

Kako saznaje taj portal, na predlog međunarodne zajednice uspostaviće se poseban nezavisni tim za nadgledanje koji će pratiti utrošak kreditnih sredstava, ali i finansijske pomoći koja bude dolazila u tu zemlju. Posebno će se pratiti infrastrukturni projekti iz velikog paketa Evropske unije, ali i nadzirati aktivnosti u borbi protiv pranja novca.

Važan novitet je da bi sve trebalo biti povezano s novim akcionim planom EU za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, jer sredstva iz kredita i pomoći se u ovom momentu ne prate direktno. Međunarodne institucije na više mesta naglašavale su kako je nelogično da 35 kilometara auto-puta košta milijardu KM (oko 511 miliona evra).

Pregovori s MMF-om propali su početkom januara, nakon što brojne sednice Fiskalnog veća nisu dovele do približavanja stavova, a pregovarači iz Republike Srpske bežali su i od uslova međunarodnih kreditora - Registra računa fizičkih osoba.

Kako je ranije pisano, vlastima BiH postavljeni su brojni uslovi, a sredstva MMF-a usko su povezana sa sredstvima Evropske unije za makrofinansijsku pomoć od 250 miliona evra koje je Veće ministara dogovorilo 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: