Gradiće je 2 godine: Deonica od nepuna 4 kilometra koštaće 70 miliona evra

Puni profil autoputa Đurmanec-Macelj trebalo bi da počne da se gradi ove jeseni. Samo je 500 metara trase, ostalo su objekti.

Region

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2021.

13:49

Gradiće je 2 godine: Deonica od nepuna 4 kilometra koštaće 70 miliona evra
Ilustracija: Depositphotos, diyan_nenov

Firma Autocesta Zagreb-Macelj ovih dana treba dobiti lokacijsku dozvolu za dogradnju 3,7 kilometara punog profila na deonici autoputa Đurmanec-Macelj, a građevinska dozvola se očekuje u prvoj polovini sledeće godine.

Ako sve bude u redu s dokumentacijom, radovi na toj zahtevnoj deonici mogli bi početi sledeće jeseni, saznaje Jutarnji list u Ministarstvu saobraćaja Hrvatske. Cena gradnje procenjena je na oko 70 miliona evra, a celi je projekat prijavljen za finansiranje iz fonda za oporavak EU.

Ventilacija i rasveta

Ostvare li se procene o vrednosti projekta od 70 miliona evra, dogradnja kilometra punog profila te deonice stajala bi oko 18,9 miliona evra. Cena je izuzetno visoka, no sagovornici Jutarnjeg lista upozoravaju kako cenu gradnje podiže nekoliko stavki.

Od ukupno 3,7 kilometara deonice, samo je 500 metara trase, a sve ostalo su objekti. Najveći objekat je tunel Sveta tri kralja, dužine 1.740 metara, gde treba prokopati novu cev tunela. Prilikom gradnje ovog tunela prokopana je i servisna cev od oko 1.400 metara koju treba iskopati do kraja i napraviti tunelsku cev za saobraćaj. Takođe treba prokopati i dodatnu cev tunela Brezovica u dužini od 600 metara.

Uz to, treba sagraditi i nove vijadukte - Šumi (173 metara), Puhi (237 metara) i Ravninščica (397 metara). Procenjuje se kako bi sami radovi mogli trajati čak dve godine. Napominje se kako će upravo radovi na tunelima znatno usporiti tok radova jer je zemljani materijal jako loš. U najvećoj meri je reč o tekućoj glini.

Tokom cele gradnje autoputem će se odvijati saobraćaj. Nakon što puni profil bude dograđen, saobraćaj će se preseliti na taj novi kolovoz kako bi se rekonstruisao postojeći kolovoz, a u tunelima postavila nova ventilacija i rasveta. Ti radovi će trajati dodatnih šest meseci.
Ilustracija: Depositphotos, rasica
Puni profil na tom delu autoputa nije napravljen jer je tadašnjem koncesionaru, firmi Walter Bau, koja je gradila i sufinansirala ovaj autoput, to bilo preskupo. Deoničari ovog autoputa su hrvatska Vlada (49 posto) i Pyhrn Concession Holding iz Kelna, čiji je vlasnik austrijski Strabag (51 posto), koji su još pre dve godine dogovorili pokretanje projekta, ali je kamen spoticanja bio model finansiranja. Strabag je tada bio spreman finansirati gradnju uz uslov da se koncesija za upravljanje tim putem produži za dodatnih deset godina. Hrvatska je strana, pak, nudila produženje od pet godina.

Važna saobraćajnica

Sada je pronađeno novo rešenje bez produženja koncesije te je projekat prijavljen za finansiranje iz Fonda za oporavak EU, što bi u Briselu mogli odobriti s obzirom na veliku važnost saobraćajnice.

Autoput se nalazi na evropskom saobraćajnom koridoru Xa i deo je Pirnskog autoputa (Nirnberg - Grac - Maribor - Zagreb). Dogradnja punog profila važna je i za ulazak Hrvatske u šengenski prostor. Slovenija je još pre dve godine sagradila puni profil do graničnog prelaza Gruškovje te je za punu protočnost saobraćaja potreban puni profil autoputa prema graničnom prelazu Macelj.

Osim toga, gradnjom punog profila nestalo bi usko saobraćajno grlo koje se stvara na tom delu autoputa. U letnim mesecima u satu autoputem prođe 1.200 vozila, što je maksimalno opterećenje saobraćajnice.

U AZM-u realizuju još dva projekta koja se sufinansiraju iz fondova EU. Reč je o ugradnji bukobrana na delu od čvora Jankomir do Krapine u dužini od 25 kilometara te zameni postojeće rasvete novom LED rasvetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: