Rusi kupuju Adriju?

Ljubljana -- Investitori iz Rusije i UAE, povezani sa ruskim proizvođačem aviona "Suhojem", planiraju da obnove kompaniju Adrija ervejz.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Za to prethodno treba da kupe poslovanje bankrotirane kompanije na aukciji zakazanoj za četvrtak, piše portal Exyuaviation.

"Sertifikati Adrija ervejza omogućili bi nam da poslujemo ne samo iz Ljubljane, već sa bilo kog aerodroma u Evropi. Trenutno možemo da letimo samo na deset destinacija a cene su veoma visoke", rekao je za slovenačku RTV SLO Oleg Evdokimov, predstavnik ruskih investitora.

Taj prevoznik bi koristio flotu aviona Suhoj superdžet 100, piše portal.

Prema planu, zadržali bi brend Adrija, dok bi nova kompanija zaposlila oko 150 ljudi, od čega 30 pilota. Novi prevoznik bi pokušao da uvede linije ka najmanje pet destinacija u prvoj godini, uključujući Milano i Barselonu.

"Planiramo da startujemo ovog leta sa primarnim zadatkom da obezbedimo letove Slovencima i Austrijancima do glavnih odredišta za letovanje. Za te rute planiramo korišćenje letelica SSJ. Sekundarni cilj nam je da se nadmećemo sa ’slabim’ konkurentima kao što su Lufthanza i Svis u letovima ka tri važne destinacije iz Ljubljane – Cirihu, Minhenu i Frankfurtu", kazao je Evdokimov.

Adrija je 2018. naručila 15 aviona superdžet 100, a ruski proizvođač trebalo je da stekne udeo u vlasništvu slovenačkog nacionalnog avio-prevoznika. Međutim, taj posao je nekoliko meseci nakon porudžbine propao a strane su se međusobno optuživale zbog toga.

Stečajni upravnik "Adrija ervejza" Janez Pustatičnik rekao je da svako ko uplati participaciju može da učestvuje na aukciji na kojoj će početna cena za celokupno poslovanje Adrije biti 45.000 evra.

On je prethodno najavio da će najmanje dve strane kompanije učestvovati na aukciji, ali nije otkrio njihova imena.

strana 1 od 67 idi na stranu