Bankrotirala podgorička fabrika lekova, poverioci traže devet miliona evra

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić prošle nedelje proglasio je bankrot u podgoričkoj kompaniji "Galenika Crna Gora".

Region

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2019.

09:57

Bankrotirala podgorička fabrika lekova, poverioci traže devet miliona evra
Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Bankrot je proglašen jer proteklih nekoliko meseci niko nije podneo zahtev za reorganizaciju ove kompanije koja se bavila proizvodnjom lekova.

Bivši radnici "Galenike Crna Gora" koji traže, sa neisplaćenim porezima i doprinosima, oko 2,5 miliona evra, prema rečima šefa bivšeg Sindikata Veselina Sekulovića, traže da se u vlasništvo stečajnog dužnika vrati atraktivni plac površine oko 12.300 u Podgorici.

"Imamo dokaze i Ugovor da je zemljište 1997. godine plaćeno kupoprodajom zbog čega smo i od Uprave za nekretnine tražili da tu imovinu vrati Galenici Crna Gora jer je naknadno 2001. upisana na Glavni grad", saopštio je "Vijestima" Sekulović.

On je napomenuo da je prilikom osnivanja bivše fabrike za proizvodnju lekova u Podgorici bivša ICN Galenika iz Beograda za osnivački ulog nove kompanije uplatila 18 miliona dolara, a crnogorska vlada šest miliona dolara.

Bivši radnici "Galenike Crna Gora" polažu veliku nadu u predstojeću procenu imovine bivše fabrike lekova, a Sekulović tvrdi da kvadrat placa na ovoj lokaciji, gde u neposrednoj blizini treba da se gradi novi most u Glavnom gradu, "vredi 500 evra po kvadratu".

"Vlasništvo nad devet apoteka, širom Crne Gore, regulisano je u našu korist, kao i fabrika u Zagaraču koja je nesporna. Jedino preostaje da Uprava za nekretnine vrati plac u Podgorici u svojinu Galenike, a za to posedujemo nesporne dokaze", naglasio je Sekulović.

Stečaj u podgoričkoj firmi je pokrenut 8. jula 2019. godine na zahtev Poreske uprave (PU) zbog duga koji je fabrika imala za neuplaćen poreza i doprinose u iznosu od oko 2,6 miliona evra. Poverioci su u stečajnom postupku prijavili ukupno oko devet miliona evra potraživanja.

Uoči Nove godine, neposredno pre prekida proizvodnje lekova, u firmi je bilo oko 60-ak radnika, ali ih je pokretanjem stečaja ostalo svega 43.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: