Hrvati u čudu - gradiće Kinezi sa crne liste

Zagreb -- Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, koju je Hrvatska izabrala za gradnju Pelješkog mosta, osam je godina provela na crnoj listi Svetske banke.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Youtube, screenshot
Foto: Youtube, screenshot

Kako piše Index.hr, od 2009. do januara prošle godine CRBC - kao i China Communications Construction Company (CCCC), koja je nastala spajanjem CRBC-a i još nekoliko građevinskih kompanija - bile su kažnjene zabranom učestvovanja u svim građevinskim projektima koje (su)finansira Svetska banka zbog sumnjivog poslovanja na Filipinima 2002. godine.

CRCB je konkurisao za učešće u gradnji i popravci mreže cesta na Filipinima u projektu pod nazivom National Roads Improvement and Management Project (NRIMP 1), a prema istrazi Svetske banke kineska se kompanija dogovorila s dve filipinske i jednom korejskom kompanijom da ponude dampinške cene tokom prve faze konkursa za NRIMP 1, koji je imao budžet od 33 miliona dolara.

Istraga Svetske banke pokazala je da se CRBC bavio “prevarantskim poslovnim praksama” u svojim prijavama za javne konkurse, što ipak nije sprečilo neke države u Aziji (npr. Filipini i Malezija) i Africi (npr. Zimbabve) da posluju s ovom kineskom građevinskom megakompanijom, koja je u većinskom vlasništvu kineske države. No, reč je o projektima u koje nisu bila uključena sredstva Svetske banke. CRBC je pak sve optužbe Svetske banke demantovao, ali nije uspeo da dokaže da je njihova odluka pogrešna i da bi trebalo da je povuku.

U medijima se pak za CRBC piše da ima “problem s poslovnim imidžom” zbog svog sumnjivog načina poslovanja, a kazna u trajanju od osam godina se po kriterijima Svetske banke smatra jednom od strožih, što dodatno svedoči o sumnjivim radnjama zbog kojih je CRBC bio kažnjen. Transparency International je pak odnos kineskih kompanija prema transparentnosti poslovanja i poštoanju javnih konkursa opisao kao "patetičan".

Sve to očito nije bio problem Hrvatskim cestama, koje su ovu kinesku kompaniju izabrale da gradi Pelješki most. CRBC je ponudio da će Pelješki most izgraditi za 2,08 milijardi kuna, a na nadmetanje su se još javili i austrijski Strabag s ponudom od 2,62 milijarde i italijansko-turski konzorcijum Astaldi-TC Ictas, čija je ponuda iznosila 2,52 milijarde evra. Sada se i Austrijanci i italijansko-turski konzorcijum žale na rezultat konkursa, optužujući kineski CRBC za to da je ponudio dampinšku cenu za izgradnju Pelješkog mosta, dakle za ono što je zbog Svetske banke bio na crnoj listi dugih osam godina.

Podsećamo, 85 odsto sredstava za izgradnju Pelješkog mosta daje Evropska unija (357 miliona evra), a u briselskim se kuloarima može čuti kako nisu baš srećni zbog hrvatske odluke da evropski novac ode jednoj kineskoj kompaniji. Dolazak kompanije China Road and Bridge Corporation u Hrvatsku predstavlja prvi slučaj u istoriji da se jedna kineska kompanija javila na konkurs u zemlji članici Evropske unije.

Region

strana 1 od 65 idi na stranu