Rampe za hrvatske radnike

Slovenačka vlada treba da odluči o zakonskom predlogu, prema kojem bi tržište rada, u prelaznom periodu od dve godine bilo zatvoreno za radnike iz Hrvatske.

Region

Izvor: Tanjug, SEEbiz

Četvrtak, 30.05.2013.

09:34

Default images

Kako je objavila vladina kancelarija za odnose sa javnošću, predviđeno je da vlada zakon uputi na usvajanje parlamentu po hitnom postupku, piše poslovni portal Seebiz.

Prema tom zakonskom predlogu, koji je pripremilo slovenačko Ministarstvo rada, porodice i socijalne zaštite, u dvogodišnjem prelaznom periodu do 31. juna 2015. godine, na hrvatske državljane bi se primenjivali propisi koji važe za one koji posao traže izvan EU.

Takav zakonski predlog se obrazlaže zaštitom slovenačkog tržišta rada na kojem bi, u slučaju velikog priliva radnika iz Hrvatske, moglo doći do poremećaja, budući da se ove i sledeće godine u Sloveniji očekuju zaoštrene prilike i dalji porast nezaposlenosti.

Ukoliko donese takvu odluku, Slovenija bi se pridružila Nemačkoj, Holandiji, Austriji i Velikoj Britaniji, koje su objavile da će uvesti dvogodišnje ograničenje pristupa svojim tržištima rada za hrvatske državljane. Za razliku od njih, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litvanija objavile su da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnosti prelaznog perioda, u kojem države članice EU mogu da uvedu ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika - a to znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dve godine, države članice mogu nakon revizije da produže za još tri godine, a uz opravdan razlog za dodatne dve godine.

Hrvatska ima pravo da uvede recipročne mere za one članice koje se odluče da iskoriste tu mogućnost.

Ista pravila su bila na snazi i za nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. godine. Posle uslaska 10 novih članica 2004, a zatim Bugarske i Rumunije 2007. godine, većina starih članica EU uvela je ograničenja za radnike iz tih zemalja, na dve ili i na punih sedam godina, dok je jedino Švedska tržište rada otvorila svima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: