Šteta zbog nepravednog pritvora u Srbiji meri se milionima evra VIDEO

Godišnje se u Srbiji izbroji nekoliko desetina hiljada dana nepravednog pritvora, a šteta koja se zbog toga isplaćuje meri se milionima evra.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

19:10

Šteta zbog nepravednog pritvora u Srbiji meri se milionima evra VIDEO

Broj zahteva za naknadu nematerijalne štete blago pada poslednjih pet godina. Međutim, to što je država, nagodbom, nevinima isplatila gotovo 60 miliona dinara u tom periodu, samo je mali deo ukupne odštete - oko 80 odsto onih koji su neosnovano bili pritvoreni tuže je za nemerljivo veći novac.

Ministarstvo pravde navodi da su zahtevi za naknadu često su previsoko opredeljeni, pa tražioci u velikom broju slučajeva ne prihvataju ponuđene sporazume, gubeći iz vida da bi prihvatanje njihovog zahteva u celini bilo suprotno cilju kome ta naknada služi.

Ove godine sklopljeno je 26 sporazuma o naknadi štete, ali ovaj broj se ne odnosi samo na podnete i donete odluke u 2019. već i na zahteve iz ranijeg perioda. Zahtevi za naknadu često su previsoko opredeljeni, pa tražioci u velikom broju slučajeva ne prihvataju ponuđene sporazume, gubeći iz vida da bi prihvatanje njihovog zahteva u celini bilo suprotno cilju kome ta naknada služi.

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor pita se šta je uticalo na to da se vrednost jednog dana ljudseke slobode prepolovi.

"Lično mislim da parnični sudovi štite i pokrivaju, takoreći, greške krivičnih sudova", kaže Tintor.

Nadležni odgovaraju da se broj pritvorenika drastično smanjio. I to je činjenica.

Zvučaće paradoksalno, ali činjenica je i da je i dalje visok.

Ko je kriv?

"Sud je taj organ koji bi morao da bude kadar da čak i u slučajevima kada tužilaštvo, javnost i mediji vrše pritisak da se odupre i da pritvor određuje samo kada je to nužno", navodi Tintor.

Opširnije u video prilogu PRVE TV:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: