Berza i politika

Od juče, učestala su pitanja novinara o eventualnim tržišnim reakcijama na Beogradskoj berzi, a nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. U svom tržišnom predznaku, ovo pitanje veoma podseća na interesovanje novinara i javnosti na izručeni Ahtisarijev predlog rešenja statusa Kosova i Metohije.

Fokus

Izvor: Siniša Krneta, Beogradska berza

Utorak, 27.02.2007.

15:13

Default images

Odgovor na oba pitanja, a koji se može generisati sa tržišta Beogradske berze jeste da su investitori u velikoj meri predvideli baš takav predlog Ahtisarija i baš takvu presudu Suda u Hagu. Dakle, na dan njihovih objavljivanja, tržište je delovalo rezistentno. Preciznije rečeno, nisu beležena tržišna kolebanja uzrokovana tim događajima, pa se može zaključiti da su efekti tih događaja u velikoj meri još ranije ukalkulisani u cenu akcija.

Konjukturno, tržište se i dalje nalazi u fazi rasta. Iako su tokom ovog februara zabeležene i prve ozbiljnije korekcije pozitivnog trenda, dan pre isteka ovog meseca može se sa sigurnošću potvrditi da će februar 2007. godine biti karakterisan sa istorijski najvećim brojem zaključenih transakcija. Vodeći indeks Beogradske berze, nakon trnovitih desetak dana sa češćim padovima i ređim rastom, danas, dan pre poslednjeg februarskog dana, dostigao je svoju istorijski najvišu vrednost, na nivou tek nešto nižem od 2.200 indeksnih poena.

U prva dva meseca ove godine nastavljen je i snažan trend iz poslednjeg kvartala 2006. godine, odnosno snažan priliv novih domaćih investitora. Čak i uz zabeleženu povećanu vrednost inostranih investicija, relativno učešće domaćih investitora je u primetnom porastu. Ono što dodatno hrabri, jeste i činjenica da rast domaćih investicija još uvek nije vođen učešćem novim domaćim institucionalnim investitorima, odnosno dobrovljnim penzionim i investicionim fondovima, pa je za očekivati da će se efekti početka njihovog rada tek osetiti.

Ipak, treba skrenuti pažnju na činjenicu da su ovi pozitivni signali istorijski tipični za prvi kvartal u godini. Oslanjajući se na istorijske podatke, i tokom marta je moguće očekivati ovakvu vrstu izveštaja sa Beogradske berze. No, i tu treba biti oprezan, pre svega iz razloga što je pred nama i jedan krupan, veoma važan, netipičan događaj.

Reč je o procesu sastavljanja nove srpske Vlade.

Mesec dana po okončanju izbora, jasno je da taj proces ne krasi naročita brzina, posebno ne ona potrebna tržištu. Ukoliko bi se vratili na pitanja sa početka ovog komentara, tada treba istaknuti da za razliku od, na samom početku pomenutih tema, tema Vlade donosi mnogo više neizvesnosti među investitorima, te je sledstveno tome za očekivati da će tržišne rekacije na tu vrstu eksternih događaja uslediti onog trenutka kada sastav nove Vlade bude izvesniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: