Da li Srbija na uštrb lou-kost prevoznika štiti Jat?

Da li postoji strategija države da onemogući poslovanje novim Low Cost avio-prevoznicima? I da li je to samo jedan od pokušaja kako bi se sačuvao Jat?

Fokus

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

10:37

Default images

Vazduhoplovni portal TangoSix saznaje da je nezvanična strategija eliminisanja low-cost avio-prevoznika (ili njihovo izmeštanje sa “Nikole Tesle”) trebalo da bude realizovana na primeru easyJeta.

Čarter avio-kompanija Aviogenex bila je pre četiri meseca meta interesovanja izvesnog inostranog privrednog konzorcijuma koji je imao nameru da je kupi.

Naime, pored formalno adminstrativnih prepreka i drugih razloga za odugovlačenje u ceo “slučaj” umešala se navodna strategija države da onemogući poslovanje novim Low Cost avio-prevoznicima. Tango Six otkriva kako su ti pokušaju propali i u slučaju easyJeta.

Dok je nas biće i Jata

Foto: jat.com
"Ovom nezvaničnom potvrdom još jednom se jasno ilustruje razmišljanje najuticajnijih pojedinaca domaće komercijalne avijacije – low-cost avio-kompanije treba zabraniti ili što efikasnije onemogućiti da bi se sačuvao Jat", navodi portal.

Iako politika države po ovom pitanju zvanično ne postoji, "obrise primitivnog i agresivnog stava baziranog na svemu osim struci i profesionalizmu u vezi LCC zabrane mogli smo videti pre nekoliko meseci", navodi portal. Tada je Milutin Popović, trenutno zaposlen na poslu pomoćnika ministra saoraćaja za vazdušni saobraćaj, preneo "zanimljive" stavke buduće “strategije”. Navodi se da je on tom prilikom izneo takoreći plan da bi i država mogla da osposobi Aviogenex.

Portal navodi da je plan bio da putnicima iz Srbije treba onemogućiti izbor jeftinijeg putovanja drugim avio-kompanijama zato što bi se tako “uništio Jat”.

U srži svih problema leži, prema dominatnom tumačenju Jatovog lobija (sadašnji i bivši zaposleni nacionalne avio-kompanije) prebrza i nestrateška primena sporazuma o Otvorenom nebu. Obaveza da se nerestriktivno omogući konkurencija, za koju po njima Jat nije spreman zbog višedecenijskog sistematskog uništavanja od strane države, tumači se kao preuranjena stvar – bar dok se Jat ne “sredi”.

"Nepotrebno je naglašavati koliko ovo tumačenje, iako možda zasnovano na ispravnim premisama, ilustruje neozbiljnost Srbije kao države i koliki animozitet aktuelni i bivši Jatovi kadrovi gaje prema osnovnom pravu srpskog putnika – da putuje jeftinije".

Ideja da Aviogenex postane low-cost prevoznik ideja je preuzimanja važećeg AOC-a, mada ostaje pitanje zbog čega bi bio problem prijaviti se za sopstveni? Ostaje pitanje smisla praviti LCC koji bi saobraćao do Turkmenistana (?!) ali posle Popovićevog plana da bi i država mogla da bude vlasnik Aviogenexa – sve je moguće, navodi se.

"Srbija je zemlja u kojoj je neko sa četvoromotornim avionima pokušao da napravi niskotarifnu avio-kompaniju. Zbog čega neko onda ne bi stavio svoj novac na istu takvu koja bi saobraćala od Beograda do Kazahstana"?

easyJet

Kako Tango Six saznaje, nezvanična strategija eliminisanja low-cost avio-prevoznika (ili njihovo izmeštanje sa “Nikole Tesle”) trebalo je biti realizovana na primeru easyJeta. Tada je država odugovlačila sa odobrenjem sa indirektnom namerom da se još jednom građanima Srbije uskrati slobodan tržišni izbor.

Prema saznanjima portala, Evropska komisija je tada kontaktirala direktno Vladu Srbije i predsednika države Tomislava Nikolića insistirajući da Srbija poštuje sporazume koje je sama potpisala. Nakon toga easyJetu je izdata dozvola za letenje iz Beograda.

U nadi da će sva zakulisna spletkarenja bivših Jatovih zaposlenih prestati i u nadi da će se tržište pobrinuti za one koji nemaju poslovnog razloga da postoje, čeka se još jedna slamka spasa.

"Ili predstoji konačno imenovanje parazita koji će ovaj put morati da izumru", navod portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

22 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: