Test: Volvo S90 D5 Inscription AWD

Čuvena nemačka trojka definitivno ima alternativu. Volvo se u poslednje vreme modelima XC90 i S90/V90 nametnuo kao proizvođač automobila čija se bezbednost i estetika nalaze u samom vrhu svetske ponude.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4963/1879/1443 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2941 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4963/1879/1443 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2941 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Bezbednost je prva asocijacija na Volvo automobile. Ipak, donedavno se nije moglo reći i da su u samom vrhu u pogledu luksuza.

SUV model XC90 podigao je čuveni švedski brend na jedan sasvim novi nivo, koji se svojom vrhunskom tehnologijom, naprednim rešenjima i otmenošću postavio rame uz rame sa nemačkom premijum trojkom.

Pojava limuzine S90 i karavana V90, poziciju Volvoa u samom vrhu samo je učvrstila. Redakcija Auto magazina isprobala je sve ove modele zaredom, tako da ćete moći da pročitate detaljne utiske o njima iz prve ruke. Počinjemo limuzinom, koja je uz karavan najnovija u gami Volvoa.

Volvo S90 D5 Inscription AWD: zapremina 1969 ccm; snaga 173 kW (235 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 480 Nm pri 1750-2250 o/min
Volvo S90 D5 Inscription AWD: zapremina 1969 ccm; snaga 173 kW (235 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 480 Nm pri 1750-2250 o/min

Na test smo dobili praktično najluksuzniju verziju, koja u svojim specifikacijama ima i mnogo dodatne opreme. Šveđani su odlučili da u pogledu politike opreme primene recept koji je nešto između Nemaca i Japanaca.

Dakle, bazna verzija nije baš "klot" i bez ičega kao kod Nemaca kod kojih morate sve da doplatite (ili imate sreće pa kupite na akciji već unapred napakovan auto), a ne može ni da se kaže da najviši paket opreme ima sve kao kod Japanaca, već je mnogo toga od luksuznih detalja ostavljeno za doplatu.

To je samo jedan od dokaza da su ciljna grupa Volvoa imućniji ljudi koji imaju tehničku kulturu, cene umetnost i dizajn (ili bar vole takav imidž), a pre svega naprednu tehnologiju i najnovija tehnička rešenja.

Prvi kontakt sa automobilom je ključ. Fensi dizajnirana "kartica" presvučena je kožom u boji enterijera automobila, a izbor je, pogađate, širok.

Beskontaktno otključavanje se podrazumeva, kao i startovanje motora. Dok smo stavljali stvari u prtljažnik, isprobali smo otvaranje gestikulacijom, odnosno zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika.

Uspelo nam je iz prve, što nije baš tako čest slučaj kod drugih automobila. Treba znati gde je senzor, pa onda zamahnuti određenom brzinom i to dovoljno duboko…Kod Volvoa sve to nekako glatko teče.

Vrata su teška, kako i dolikuje premijum automobilima, a već po otvaranju zapahne vas miris prirodne kože.

Slike su jedno a stvarnost drugo, mnogo lepša nego na fotografijama. Očigledno je da je ogromna pažnja posvećena najsitnijim detaljima i da je sve dizajnirano i osmišljeno sa najvećom dozom ukusa.

Već po izboru materijala je jasno da je ovo natprosečan automobil i da definitivno pripada premijum segmentu. Kombinacija kože, drveta i aluminijuma je dobitna kombinacija, bez obzira da li se radi o kupcima u Evropi, Americi ili Kini.

Primena plastike je svedena na minimum, a dopalo nam se što je svuda gde se to moglo postavljena pijano crna plastika sa teksturom kao na klavirskim dirkama. Kožom obložena komandna tabla pojačava premijum utisak, baš kao i aluminijumske lajsne, pa i kvalitetni itison.

Volvo je uvek originalan i kreativan; na primer, motor se startuje okretanjem udesno tastera smeštenog iza ručice menjača. Sve je nekako jednostavno, ali i luksuzno i vrlo intuitivno.

Istovremeno, javlja se osećaj da je kompletno radno okruženje vozača potpuno novo a opet nekako poznato. Na stranu to što je sve vrlo slično kao kod SUV modela XC90, ali mora se priznati da je Volvo drugačiji od svih ostalih – pravi unikat.

S obzirom da je spoljna temperatura bila vrlo niska, odmah smo uključili grejače sedišta i volana. Sve ovo, kao i mnoge druge funkcije, vrlo jednostavno aktivirate preko velikog displeja osetljivog na dodir, po kom su novi Volvo automobili takođe poznati.

Moramo da priznamo da je meni vrlo pregledan uprkos tome što ima nekoliko stranica. One se izlistavaju kao na tabletu, horizontalnim prevlačenjem prstom.

Na prvi pogled, tu je zaista mnogo virtuelnih dugmića i funkcija, ali, verujte, dovoljno je da ih jednom pažljivo pročitate pa da shvatite da većinu njih jednom podesite i više se ne bavite time.

Na primer, aktivnu asistenciju za prevenciju slučajnog napuštanja saobraćajne trake većina će stalno držati uključenu, baš kao i "čitanje" saobraćajnih znakova ili sistem za automatsko kočenje.

Sa druge strane, lako ćete zapamtiti poziciju funkcija koje često koristite, uključujete, isključujete ili podešavate – na primer, masažu i grejače u sedištima, sistem za automatsko parkiranje ili isparkiravanje, poziciju "hed-ap" displeja…

Sve u svemu, zaista je mnogo podešavanja i funkcija ali ni jedna od njih nije u nekakvom komplikovanom podmeniju za koji vam je potrebno vreme da se prisetite gde se nalazi i koju tačno funkciju obavlja.

Ovde je sve na jednoj stranici a vaše je samo da skrolujete. Kada završite sa podešavanjima, dovoljno je da pritisnete jedini fizički taster neposredno ispod displeja – "Home" dugme koje vas vraća na glavnu stranu u okviru koje su navigacija i audio sistem.

Na svu sreću, podešavanje temperature i menjanje radio stanica se obavlja preko luksuznih fizičkih tastera smeštenih ispod displeja, koji su projektovani tako da sa lakoćom može da ih koristi i suvozač.

Ipak, neki elementi u kabini su možda jednostavniji nego kod konkurenata, na primer, displej instrumenata, ali su svi najviši standardi današnje automobilske industrije ispoštovani – između virtuelnih, odnosno digitalnih instrumenata je mapa navigacije, a tu je i informacija o trenutnom ograničenju brzine.

Odmah po startovanju motora primećujemo da su zvučna izolacija i odsustvo vibracija takođe na premijum nivou.

Pod haubom testiranog primerka je D5 motor. Nove generacije Volvoa imaju samo dvolitarske motore, bez obzira da li je reč o dizelašima ili benzincima. Svi oni imaju istu zapreminu ali različite nivoe snage.

Dakle, D5 sa svojih 235 "konja" je jači od dva dizela u ponudi (D4 ima 190 KS) i dostupan je isključivo sa pogonom na sva četiri točka i osmostepenim automatskim menjačem.

Prtljažnik: 500 l
Prtljažnik: 500 l

Volvo S90 je prava lađa u vožnji, ponaša se u skladu sa svojom klasom i tehničkim rešenjima. Testirani primerak opremljen je zadnjim vazdušnim ogibljenjem koje je na spisku dodatne opreme.

Cilj je da se upravljanje i stabilnost ne naruši čak i kada je auto maksimalno opterećen. Bez obzira što su ugrađene felne prečnika 20 inča, auto nije bio pretvrd prilikom prelaska preko neravnina, koje su, ruku na srce, prilično retke na slovenačkim putevima.

Naravno, osećaj u kabini nije kao kad je vozilo kompletno opremljeno vazdušnim ogibljenjem ali se može reći da predstavlja dobar odnos između upravljivosti u sportskom stilu vožnje i komfora.

S90 je izuzetno stabilan i pri velikim putnim brzinama, a u krivinama mu se ne može ništa zameriti, što zbog oslanjanja, što zbog pneumatika dimenzija 255/35 R 20, što zbog pogona na sva četiri točka.

Najjači dizelaš je potpuno adekvatan za karoseriju tešku dve tone. Ubrzanja i međuubrzanja su snažna, a osmostepeni automatski menjač je vrlo inteligentan, omogućavajući pravovremenu promenu brzina.

Dobro ume da prepozna stil vožnje u zavisnosti od reakcije na komandu gasa, pa u skladu sa "krvnim pritiskom" vozača određuje pri kojim obrtajima će promeniti stepen prenosa.

Nedostajale su nam komande na volanu za manuelnu promenu brzina, pogotovo što ovaj motor i menjač omogućavaju prilično sportsku vožnju. Upravo zbog mogućnosti naglih ubrzanja i mase automobila, potrošnja nije baš kao iz kataloga i u tom smislu ne treba očekivati čuda.

Prosek testa nam je bio oko osam litara, a ako ste strpljivi i štedljivi, bez problema možete da ga spustite na ispod šest litara na otvorenom putu.

Volvo S90 je auto koji se definitivno izdvaja u svakom pogledu, tehničkom, estetskom i kada je u pitanju imidž. Početna cena u Srbiji je 50.101 evro sa PDV-om za 2.0 turbo benzinca sa 254 KS, odnosno od 53.497 evra za dizelaša sa 190 KS.

Ukoliko želite maksimalno opremljene verzije sa najjačim motorom, na osnovnu cenu treba dodati bar još polovinu tog iznosa.

Volvo S90 D5 Inscription AWD košta 62.177 evra.

Inteligentni LED farovi

Volvo za S90 nudi dve vrste LED farova.

Osim osnovnih, kupcima su na raspolaganju su i inteligentni, sa kojima se stalno vozi sa dugim svetlima a snop se prilagođava tako da njegovi segmenti "preskaču" vozila iza kojih se vozi i ona koja dolaze u susret.

Maksimalan luksuz

Ukoliko želite maksimalan luksuz koji usput doprinosi kompletnoj estetici putničkog prostora, na raspolaganju vam je mnogo opcija, među kojima su kožom presvučena komandna tabla, vrhunsko Bowers&Wilkins ozvučenje, "klima" sa četiri zone, masažeri u sedištima…

Lajtmotiv

Nekako nam se čini da je čuveni veliki displej dijagonale devet inča glavni lajtmotiv u najnovijim Volvo modelima, pa tako i u S90.

Osim što lepo izgleda, ima veoma jednostavan i sadržajan meni u kome se na jednom mestu nalaze sva moguća podešavanja. Potrebno je samo da skrolujete prstom.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Volvo S90 D5 Inscription AWD

motor 4 cilindra
zapremina 1969 ccm
snaga 173 kW (235 KS) pri 4000 o/min
maks. o. mom. 480 Nm pri 1750-2250
menjač automatski, 8 stepeni
pogon 4x4
dimenzije (d/š/v) 4963/1879/1443 mm
međuos. rast. 2941 mm
prtljažnik 500 l
rezervoar 60 l
pneumatici 255/35 R 20
masa 2075 kg
maks. brzina 240 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,0 s,
pros. potrošnja (fabrička) 4,8 l/100 km
emisija CO2 127 g/km

Vozili smo

Test: Volvo S60 Polestar

Znamo da je skandinavski dizajn i način života koji podrazumeva povratak prirodi danas veoma moderan i popularan. Međutim imaju Skandinavci još nešto čime mogu da se pohvale. Burnu vikinšku istoriju. Snažni, čupavi momci u malim, brzim brodovima stizali su mnogo dalje nego što mnogi sanjaju. Upravo na njih nas podseća "polarna zvezda" iz ove priče.

Vozili smo subota 6.01. 08:52 Komentara: 72

Prva vožnja: Škoda Karoq

Škoda još jednom pokazuje spremnost da uđe u bitku gde god se pruži prilika. Sa modelom Karoq srešće se sa brojnom konkurencijom koja je već izgradila imidž i stekla reputaciju svojim kompaktnim SUV automobilima.

Vozili smo subota 30.12. 09:55 Komentara: 86
strana 1 od 69 idi na stranu