Mercedes CLS Shooting Brake 350 CDI 4MATIC

Ne morate da zamišljate posebnu verziju posebnog automobila – on je pred vama. Kupe sa 4 vrata pa još u Shooting Brake, odnosno stilizovanoj karavan verziji je nešto što nema niko od konkurencije. Uz dodatnu opremu dostojnu ovakvog automobila, cena postaje šestocifrena.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2014.

20:23

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Mercedes CLS Shooting Brake je auto koji ne može da ima svako. Ne samo zbog cene, već i zbog specifičnog oblika karoserije koji će najpre želeti kupci iz Evrope i Severne Amerike.

Ostala tradicionalna tržišta su više naklonjena klasičnim oblicima čije stereotipe je razbio upravo CLS prve generacije.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4956/1881/1416 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2847 mm
Kupe sa 4 vrata je na nivou ideje zvučao kao nemoguća misija, a realizacija je naišla na takav uspeh da su i konkurenti poželeli model istog koncepta.

Međutim, Mercedes odlazi korak dalje. Druga generacija CLS-a dobija svoju Shooting Brake varijantu koja odmah postaje jedan od najlepših Mercedesa današnjice.
Auto je toliko kompleksan i poseban da zaslužuje mnogo duži tekst nego što možemo da priuštimo. Samo priča o njegovoj opremi mogla bi da popuni kompletan ovaj test.

Kako i ne bi, kad je osnovna cena ovog modela 71.472 evra sa PDV-om, a razliku do konačne cene od 99.132 evra dopunjava dodatna oprema.
Teško je baviti se samo automobilom i inženjeringom a da se ne spomene oprema.

Sa druge strane, toliko je specifičan po svom stilu da je dovoljan samo njegov dizajn pa da vlasnik uživa u posebnosti koja ne može da se kupi ni kod jednog drugog proizvođača.
Sigurno ste mnogo puta čuli da kad neko upozna svetski poznatu ličnost ili zvezdu, kaže kako je ta osoba normalna i prirodna.

Sličan prvi utisak ostavlja i CLS SB. Trema je svakako prisutna, ali već prvi kontakt vas opušta spoznajom da je naš "superstar" vrlo normalan i prirodan iako je tako sofisticiran.
Odmah da kažemo, auto nije naporan, ne opterećuje i ne obavezuje posebnim veštinama i pripremom za vožnju.

Sve njegove posebnosti upoznajete polako, jednu po jednu, bez forsiranja. Kao kad upoznajete karakter superstar ličnosti.
Već otvaranje i zatvaranje vrata je vrlo posebno – OK, ne privlače se sama ali se naslućuje preciznost svega ostalog.

Miris kože je prvo što ćete osetiti. Koža je svuda. Na sedištima, u tapacirunzima vrata, na komandnoj tabli... Zapravo, plastiku je teško naći.
Na dizajn komandne table smo već navikli. Gotovo je identična onoj u E klasi. Prilično konzervativno, umereno i vrlo luksuzno, bez mnogo detalja i bez misterioznih tastera za koje biste prvo morali da pročitate uputstvo pre korišćenja.

Podešavanje sedišta je kod Mercedesa uvek vrlo prijatno iskustvo. Prilagođavaju se vašem telu a na ovom primerku se otišlo korak dalje – osim specijalne konstrukcije dizajnirane od strane stručnjaka za anatomiju tu su i masažeri.

Da li će vas uspavati ili razbuditi? Ipak ovo drugo jer se poboljšava cirkulacija krvi u vožnji.
Okret ključa i automatika anlasera čini svoje – V6 dizelaš bez ikakve vibracije počinje svoj rad.

Mercedes ne odustaje od svoje tradicionalne ručne ili bolje reći nožne parkirne kočnice koja se i dalje aktivira nogom a oslobađa rukom. Ručica menjača je takođe na standardnom mestu – sa desne strane volana.

Toliko je jednostavna za korišćenje da nas nije mrzelo da na semaforu kliknemo njen vrh i aktiviramo parking položaj kako ne bismo morali da držimo pritisnutu kočnicu. "Drajv" se takođe lako aktivira, pritiskom na dole, dok je hod unazad u položaju na gore.
Vožnja stvara konfuziju u mislima – iznenađuje lakoća kojom se sofisticiranost inženjeringa ispoljava u svakodnevnim uslovima vožnje.

Prvo, točkovi imaju vrlo niskoprofilne gume prečnika devetnaest inča. Drugo, ogibljenje ni najmanje nije tvrdo uz pomoć inteligentne hidraulike koja predupređuje svaku potencijalnu neprijatnost koju izaziva podloga.
Treće, suprotstavlja se zakonima fizike u krivinama – limiti proklizavanja su takvi da CLS SB bez problema može da izađe među DTM trkačke automobile.

Jednostavno, za njega ništa nije prebrzo. Nema naginjanja, plivanja, ljuljanja...

Tajna se krije i u pogonu na sva četiri točka koji nije tu kako se ne biste zaglavili u snegu, već kako bi se postiglo optimalno prenošenje snage na podlogu.
Mercedes CLS Shooting Brake 350 CDI 4MATIC: zapremina 2987 ccm; snaga 195 kW (265 KS) pri 3800 o/min; obrtni moment 620 Nm pri 1600-2400 o/min
Mercedes CLS SB poslušno prati svaki zadatak, uključujući i komande gasa.

Trolitarski V6 dizel sa 265 KS je drugi po snazi u gami ovog modela. Ispred je 250 CDI, a iza su još benzinci 350, 500 i 63 AMG.

Motor je izuzetno snažan i na granici je da bude brutalan sa ubrzanjima i međuubrzanjima. Za one umerene i odmerene sasvim dovoljno.
Prtljažnik: 550/1550 l
Čak je i potrošnja takva da ne morate stalno da razmišljate o benzinskoj pumpi – prosek testa uglavnom gradske vožnje je iznosio skromnih 9,7 l/100 km i to bez ustručavanja prilikom ubrzanja.

Ukoliko poštujete ograničenja na evropskim autoputevima, možete da računate na oko osam litara na sto kilometara. U Nemačkoj bi ta vrednost sigurno bila viša, s obzirom na lakoću dostizanja maksimalne brzine od 250 km/h koja je elektronski ograničena.
Ovo nije auto u kom će vas voziti vozač. Ovo je auto za ljude koji uživaju u tome da oni voze.

Za društvo ne brinite. Iako linija krova na zadnjem delu to ne nagoveštava, mesta ima iznenađujuće mnogo, čak i za glave visokih putnika.
Uverili ste se da auto bespogovorno sluša svaku vašu komandu. Vreme je za uživanje u opuštenoj vožnji uz vrhunsko ozvučenje i masažu. Ovo je auto iz koga ne žurite da izađete.

Više tehničkih detalja o Mercedesu CLS Shooting Brake možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Detalji koji će vas ostaviti bez reči

Koliko je svaka sitnica projektovana i napravljena sa velikom pažnjom pokazuje i patos prtljažnog prostora koji podupire mali amortizer, slično kao kad otvorite haubu.

Specijalno ambijentalno osvetljenje plave boje u vratima i komandnoj tabli stvara neverovatnu atmosferu noću, a inteligentni farovi sa LED glavnim svetlima imaju sposobnost da njihov snop bukvalno preskoči odnosno zaobiđe objekat ispred vas, recimo drugi automobil.

Na taj način se optimalno rasipa snop svetla i maksimalno efikasno osvetljava put ispred.

Gde je plastika?

Zaista vam je potreban napor da pronađete plastične delove u kabini Mercedesa CLS. Koža je materijal koji je definitivno dominantan u unutrašnjosti.

U ovom slučaju, uglavnom je to bila bela koža koja se nalazila na sedištima i donjim delovima tapacirunga vrata i komandne table.

Gornji delovi su obloženi crnom kožom, uključujući i panele neposredno ispod prozora. Štepovi su svuda vidljivi, a koža je čak i tamo gde se najmanje nadate.

Naše kolege u šali kažu da mu samo fali antilop koža umesto crne tkanine na tapacirungu krova. Ni to nije nemoguće uz izvesnu doplatu.

Lični maser

Pored toga što su projektovana u saradnji sa nemačkom asocijacijom ortopeda, prednja sedišta su opremljena fantastičnim masažnim uređajem.

Program obuhvata nekoliko različitih vrsta masaže koja poboljšava cirkulaciju i utiče na povećanje koncentracije. Za najbolji efekat potrebno je sedeti u košulji ili majici.
Podrazumeva se i aktivna kontrola bočne podrške u sedištima. To praktično znači da se aktivira dodatno bočno podupiranje tela u zavisnosti od krivine, pa se stiče osećaj kao da vas auto grli u krivini.

Naravno, tu je i grejanje, odnosno hlađenje sedišta u zavisnosti od godišnjeg doba.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mercedes CLS Shooting Brake 350 CDI 4MATIC
motor V6
zapremina 2987 ccm
snaga 195 kW (265 KS) pri 3800 o/min
maks. obrtni moment 620 Nm pri 1600-2400 o/min
menjač 7 stepeni, automatizovan
pogon stalan pogon na sva 4točka
dimenzije (d/š/v) 4956/1881/1416 mm
međuos. rastojanje 2847 mm
prtljažnik 550/1550 l
rezervoar 80 l
masa 1970 kg
pneumatici 285/30 R 19
maks. brzina 250 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 6,7 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 6,0/6,7/8,0 l/100 km
emisija CO2 176 g/km
Oprema

Standard: kompresor "klime" sa magnetnom spojnicom, softverska kontrola sistema osvetljenja, AMG patosnice, DVD plejer, dnevna LED svetla, multifunkcionalni kožni upravljač, vazdušni jastuci za karlicu i kolena, sedmostepeni 7G-tronik menjač, senzori pritiska u pneumaticima, nebo u crnoj boji, tri godine ažuriranja mapa, alarm, "termatik" automatski klima uređaj, adaptivno dugo svetlo, AMG stajling, AMG naplaci 18 inča, infracrvena zaštita unutrašnjeg prostora.

Opcije: dijamantno bela boja, kožna sedišta, ukrasne aluminijumske šine, mrežica u prtljažniku, ambijentalno osvetljenje, kamera za vožnju unazad, sistem za automatsko parkiranje, vazdušni jastuk za zadnje sedište, Bluetooth konekcija, grejanje i hlađenje prednjih sedišta, multikonturna sedišta, masaža u prednjim sedištima, aktivna bočna podrška u sedištima, vazdušno oslanjanje, GPS uređaj sa DVD-jem, LED inteligentna glavna svetla, rezervni točak, pepeljara, Harman-Kardon ozvučenje, termoizolujuća stakla, grejanje zadnjih sedišta, beskontaktno otključavanje, AMG sport paket.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: