Automobili

Utorak, 31.10.2023.

15:23

Francuska ukida subvencije za EV iz Kine, pogođeno i "njihovo" čedo

Počevši od 2024. godine, francuska vlada će početi da ukida subvencije za više električnih automobila proizvedenih u Kini.

Izvor: Kliks

Francuska ukida subvencije za EV iz Kine, pogođeno i
Foto: Dacia/Promo

Dacia Spring takođe je na listi modela koji od sledeće godine više neće moći da koriste ovaj "eko bonus". Ovu informaciju potvrdio je i Tjeri Pjeton, finansijski direktor Grupe Renault. Trenutno se na francuskom tržištu Dacia Spring može kupiti po ceni od 15.000 evra, zahvaljujući subvenciji države od 5.000 evra.

Od sledeće godine, međutim, električni model proizveden u Kini imaće nabavnu cenu višu od 20.000 evra, a Francuska je ovaj potez najavila ranije kao deo paketa zaštite domaće ekonomije, mada se očekivalo da napravi izuzetak za "domaći" model Spring, koji se takođe proizvodi u Kini.

Štaviše, zbog ove odluke Dacia Spring će biti skuplja čak i od konkurencije. Novi Citroen e-C3, predstavljen pre nekoliko dana, imaće nabavnu cenu od oko 18.000 evra sa uračunatom subvencijom.

Jedino rešenje bilo bi smanjenje nabavne cene Springa, što je čak predložio i finansijski direktor francuske grupacije. Možda bi opcija bilo još i da se proizvodnja preseli u Maroko, uz ostale Dacia modele.

U suprotnom, postoji rizik da će se ovaj električni gradski model smatrati preskupim za francuske kupce, s obzirom na njegovu veličinu i performanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: